Κενό στη νομοθεσία για τη συλλογή δειγμάτων ανθρώπινου βιολογικού υλικού

Κενό στη νομοθεσία για τη συλλογή δειγμάτων ανθρώπινου βιολογικού υλικού με σκοπό την έρευνα, εντοπίζει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Η χρήση ανθρώπινου βιολογικού υλικού στην έρευνα πρέπει να βασίζεται στην εθελοντική δωρεά του δότη για αλτρουιστικούς λόγους, σημειώνει σε «γνώμη» που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Κενό στη νομοθεσία για τη συλλογή δειγμάτων ανθρώπινου βιολογικού υλικού

Επίσης, η Επιτροπή κρίνει ότι απαιτείται να καλυφθεί το κενό που παρατηρείται σήμερα στη νομοθεσία ως προς τη συλλογή δειγμάτων ανθρώπινου βιολογικού υλικού με σκοπό την έρευνα. Η αναγκαία πληροφόρηση των δοτών πρέπει να αναφέρεται στις διαδικασίες, τις ωφέλειες, τους κινδύνους και τα προγράμματα στα οποία θα χρησιμοποιηθούν τα δείγματα και τα δεδομένα, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν σε έρευνες που οι δότες δεν επιθυμούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή τονίζει ότι εγγυήσεις για την ίδρυση και λειτουργία ερευνητικών βιοτραπεζών είναι: η διαφάνεια και η λογοδοσία, υπό όρους προστασίας των δικαιωμάτων των δοτών, η ιχνηλασιμότητα των βιολογικών δειγμάτων ώστε να είναι ορατές οι πηγές συλλογής του βιολογικού υλικού και να διασφαλίζεται η επικοινωνία με τον δότη, η διασφάλιση της εμπιστευτικής διαχείρισης και της προστασίας των βιολογικών δειγμάτων και των προσωπικών δεδομένων και η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι ερευνητικές βιοτράπεζες χρειάζονται ειδικό νόμο που θα περιλαμβάνει τις εγγυήσεις αυτές, θα ορίζει συγκεκριμένα τις επιτρεπόμενες οικονομικές δραστηριότητες των βιοτραπεζών ως μη κερδοσκοπικές οντότητες και θα αποκλείει οποιαδήποτε πρόσβαση τρίτων σε δείγματα και δεδομένα για μη ερευνητικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης

Καταγγελίες για ιατρικά λάθη και αμέλεια, κυρίως σε 5 ειδικότητες- Τι ζητά ο ΠΙΣ

Τι αλλάζει στις μεταμοσχεύσεις: Τα 13 σημεία που αναδεικνύει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.