Καλύτερα φάρμακα σε παιδιά μέσα από ένα δίκτυο κλινικών μελετών με συντονιστή το ΑΠΘ

Οι κλινικές μελέτες σε παιδιά προκειμένου να υπάρξουν νέα, βελτιωμένα φάρμακα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Οι τρόποι με τους οποίους θα δίνονται ποιοτικότερα και κλινικά δοκιμασμένα φάρμακα σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, θα διερευνηθούν στη συνάντηση του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Κλινικών Μελετών σε παιδιά «Conect4children», την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace» με συντονιστή το ΑΠΘ.

Τη συνάντηση φιλοξενεί ο ελληνικός εθνικός κόμβος και το ελληνικό δίκτυο κλινικών μελετών σε παιδιά «HELPnet».

Ένα έργο που θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια

Το έργο «Συνεργατικό δίκτυο για κλινικές μελέτες σε παιδιά» ξεκίνησε τον Μάϊο του 2019 ως μία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του efpia και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Υπεύθυνος του Εθνικού Κόμβου είναι ο Διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παιδιατρικής Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Στο ελληνικό δίκτυο, το οποίο συντονίζεται από το ΑΠΘ, συμμετέχει η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών παιδιατρικών κλινικών της χώρας ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερα από 500 κέντρα αριστείας, καθώς και συλλόγους ασθενών και των γονέων τους.

«Δεδομένης της δυσκολίας να ελεγχθούν νέα φάρμακα σε παιδιά λόγω των επιφυλάξεων της οικογένειας για συμμετοχή των παιδιών τους στην έρευνα, της σπανιότητας κάποιων παιδιατρικών νόσων, τη γραφειοκρατία, καθώς και τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο κάθε χώρας, το κλειδί είναι η συνεργασία. Το δίκτυο έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει πολλές από τις προκλήσεις αυτές» υποστηρίζουν οι διοργανωτές και υπογραμμίζουν «Το αναμενόμενο όφελος που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχικές μελέτες του δικτύου είναι η εξασφάλιση ασφαλέστερων, καταλληλότερων φαρμάκων και θεραπειών στα παιδιά σε συντομότερο χρόνο».

Περισσότερες πληροφορίες www.conect4children.org και www.helpnet.gr

Διαβάστε επίσης

«Meeting Patients’ Needs»: Πρωτοβουλία για διάλογο με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα

Πλεύρης για Τέμπη: 9 κλιμάκια ειδικών και Δίκτυο Κλινικών Ψυχικής Υγείας, στο πλευρό των τραυματιών και συγγενών των θυμάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.