Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν: Η γρίπη μετά τα παιδιά θα χτυπήσει και τους ενήλικες – Αύξηση φυματίωσης

Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν πως η γρίπη φέτος αν και ξεκίνησε από τα παιδιά, τις επόμενες εβδομάδες θα “χτυπήσει” και τους ενήλικες.

«Φέτος θα είναι οι πρώτες γιορτές μετά από δύο χρόνια που θα τις γιορτάσουμε χωρίς τους περιορισμούς και τα μέτρα που ίσχυαν στην πανδημία κι αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στη διασπορά τόσο της γρίπης, όσο και του κορωνοϊού. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται τα κρούσματα γρίπης να επεκταθούν και στους ενήλικες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και πίεση στα νοσοκομεία».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 31ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα δώσει έμφαση στη σχέση που έχουν οι πνευμονολόγοι με τον ασθενή και τον στόχο τους για την βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Όπως είπε ο κ. Στέλιος Λουκίδης στο συνέδριο θα αποτυπωθεί η συνεργασία και η προσφορά της ΕΠΕ στην κοινωνία. «Θα δείξουμε τη συνεργασία μας με τις ομάδες ασθενών, την προσφορά άσκησης μέσω web στους ασθενείς με ΧΑΠ, την συνδρομή μας στο προληπτικό έλεγχο του αναπνευστικού μέσω της κινητής μονάδας πρόληψης, την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα εμβολιασμού και αναγνώρισης παθήσεων, καθώς και με την υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως αυτή της Fairlife », ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης και υπογράμμισε «στο συνέδριο θα μιλήσουμε και για τις μεταμοσχεύσεις των πνευμόνων, οι οποίες το 2022 έχουν μία πιο θετική πορεία με έντεκα μεταμοσχεύσεις μέχρι ώρα».

Στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα αναφέρθηκε ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Ελευθέριος Ζέρβας τονίζοντας ότι, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο σε ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, στο συνέδριο θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στην επεμβατική πνευμονολογία και στο ρόλο των νεών τεχνικών στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Αύξηση των θανάτων από φυματίωση, βλέπουν οι πνευμονολόγοι

Στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας για τη διάγνωση του άσθματος αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πέτρος Μπακάκος, ενώ ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Χαράλαμπος Μόσχος μίλησε για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης, τονίζοντας «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία της COVID19, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια αυξήθηκαν παγκοσμίως οι θάνατοι από φυματίωση»

Στις τελευταίες εξελίξεις με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τον απολογισμό των δυόμιση ετών της πανδημίας COVID-19 αναφορικά με τη θεραπεία της νόσου και με το Long Covid καθώς και τις δυνατότητες πρόληψης αυτών με τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε η Πνευμονολόγος Παρασκευή Κατσαούνου.

Για το πόσο δύσκολη είναι η αποκατάσταση των ασθενών που εξέρχονται από τις ΜΕΘ λόγω της έλλειψης δομών αποκατάστασης, μίλησε η Πνευμονολόγος Νικολέτα Ροβίνα και τέλος ο καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ‘’ Ζωή με ΧΑΠ’’ που είναι μια διαδικτυακή προσέγγιση άσκησης ασθενών με ΧΑΠ.

Διαβάστε επίσης

Θ. Πλεύρης στο HS: Ποιοι και πότε θα κάνουν το αντιγριπικό χωρίς συνταγή, τι εξετάζεται για τους υγειονομικούς, το lifestyle του Υπ. Υγείας

Τα 8 καλύτερα χειμωνιάτικα φρούτα – Και ενισχύουν τις άμυνες και βοηθούν να μην παχύνετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.