Ευλογιά των πιθήκων: «MPOX» η νέα ονομασία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Μετονομάζεται σε «MPOX», η ευλογιά των πιθήκων, μια αλλαγή που αποφασίστηκε, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω ανησυχίας για στιγματισμό των ασθενών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο ΠΟΥ είχε αποφασίσει τη μετονομασία του ιού το καλοκαίρι, αργότερα όμως δέχτηκε πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση να επισπεύσει την αλλαγή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει να αλλάξει μονομερώς την ονομασία της ασθένειας αν ο ΠΟΥ δεν προχωρούσε αρκετά γρήγορα.

Αιτία ήταν η ανησυχία ότι το όνομα ευλογιά των πιθήκων στιγματίζει τους ασθενείς, ειδικά τους μαύρους, και αποθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της ασθένειας.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας και οργανώσεις ΛΟΑΚΤΙ είχαν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την ονομασία που απέκτησε η ασθένεια όταν ανακαλύφθηκε στην Αφρική το 1958. Υποστήριξαν ότι το όνομα είναι ανακριβές, ενθαρρύνει τα ρατσιστικά στερεότυπα και εμποδίζει τη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησής της.

Ευλογιά των πιθήκων – Πάνω από 21.000 περιστατικά

Η ασθένεια έγινε ευρύτερα γνωστή τον Μάιο, όταν ξέσπασε η πρώτη επιδημία εκτός Αφρικής.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί σχεδόν 21.000 κρούσματα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

Ευλογιά των πιθήκων – Συμπτώματα 

πυρετό,
πονοκέφαλο,
μυαλγίες,
οσφυαλγία,
λεμφαδενοπάθεια,
ρίγος,
εξάντληση,
ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)».

Διαβάστε επίσης 

Ευλογιά των πιθήκων: 85 επιβεβαιωμένα περιστατικά στη χώρα

Οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ, μετά τις αυξήσεις και τα επιδόματα που προβλέπει το νομοσχέδιο Γκάγκα

Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας του ΕΚΑΒ για απειλή χρήσης βόμβας με ομηρία, στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (φωτό)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.