Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Παραμελημένη η στοματική υγεία στη χώρα μας 

Η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη, ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία χειροτέρεψε, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Όπως εξηγεί, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, “εδώ και 40 χρόνια, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν παρέχει υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης, ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία, χειροτέρεψε περαιτέρω. Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να στηρίξει την οδοντιατρική επιστήμη και την στοματική υγεία του ελληνικού λαού”.

Αδιαφορία Πολιτείας

Ο οδοντιατρικός κόσμος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του “για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Πολιτείας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οδοντιατρικός κλάδος”. Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τονίζει πώς παρά “τις επανειλημμένες δεσμεύσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έχει προχωρήσει καμιά πρωτοβουλία όσον αφορά στην κρατική ενίσχυση των υπηρεσιών παροχής προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά και εφήβους (5-16 ετών)”.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σημειώνει ότι πάγιο αίτημα του κλάδου παραμένει η μείωση του ΦΠΑ στα οδοντιατρικά υλικά, που επιβαρύνει υπέρογκα τις οδοντιατρικές εργασίες. Ζητά την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων οδοντιάτρων στο ΕΣΥ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιδράσεων για την “συνταξιοδοτική αδικία που αφορά σε όλους τους υγειονομικούς και αποτελεί μείζον θέμα για το οποίο απαιτείται πολιτική λύση”.

Συνάντηση με Θάνο Πλεύρη

Επίσης ζητά συνάντηση,  με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με αφορμή το “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία 2021 -2025” στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν στην στοματική υγεία ώστε η πρόληψη να γίνει τρόπος ζωής.

Στόχος είναι η απορρόφηση των κονδυλίων που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η αύξηση του ετησίως προϋπολογισμένου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική περίθαλψη στο απαραίτητο ύψος.

Διαβάστε επίσης

Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού: Εξατομικευμένη θεραπεία με καινοτόμα φάρμακα

Σύσταση ελέγχου για τον καρκίνο παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση από τα 45

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.