Αποφεύγοντας την ολική αρθροπλαστική του γόνατος

Υπάρχει τρόπος να αποφύγετε την ολική αρθροπλαστική του γόνατος; Σε πολλές περιπτώσεις η αρθρίτιδα ενός γόνατος δεν είναι γενικευμένη, αλλά περιορισμένη σε ένα από τα δύο κύρια «διαμερίσματα» της άρθρωσης: είτε στο έσω διαμέρισμα είτε στο έξω.

Αυτό συνήθως συμβαίνει σε μετατραυματικές αρθροπάθειες, σε νέους ακόμα αθλητικά δραστήριους μεσήλικες, αλλά και σε ανατομικές παραμορφώσεις των αξόνων φόρτισης των κάτω άκρων. Σε αυτές τις ιδιαίτερες μορφές περιορισμένης αρθροπάθειας, μια απλή αρθροσκοπική επέμβαση δεν δίνει την επιθυμητή λύση, ενώ η ολική αρθροπλαστική κρίνεται υπερβολική.

Αποφεύγοντας την ολική αρθροπλαστική του γόνατος

Εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, ο ιατρός θα προτείνει στον ασθενή μία εκ των δύο αποτελεσματικών ενδιάμεσων λύσεων: είτε την μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος, είτε την οστεοτομία γύρω από το γόνατο.

Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική όνατος

Στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική, μέσω μικρής τομής μεγέθους 6 εκατοστών τοποθετείται εμφύτευμα στο πάσχον διαμέρισμα του γόνατος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασθενής να έχει συμπτωματολογία μόνο από το συγκεκριμένο διαμέρισμα, το πάσχον σκέλος να έχει φυσιολογικούς ανατομικούς και μηχανικούς άξονες και το πάσχον γόνατο να είναι συνδεσμικά σταθερό.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με απόλυτη επιτυχία στο ΥΓΕΙΑ με ρομποτική υποβοήθηση (MAKO, Stryker), αναίμακτα και σε ελάχιστο χειρουργικό χρόνο. Ο ασθενής μετεγχειρητικά, το ίδιο απόγευμα κινητοποιείται με βακτηρίες και σε διάστημα δύο εβδομάδων έχει πλήρη φόρτιση, ενώ στον ένα μήνα επιστρέφει χωρίς συμπτώματα στις δραστηριότητές του.

Οστεοτομία

Η οστεοτομία αποτελεί λύση επιλογής σε ασθενείς με εκ γενετής ή μετατραυματικές παραμορφώσεις των κάτω άκρων (ραιβογονία, βλαισογονία, δυσκαμψία) αλλά και σε περιπτώσεις διαταραχής της λειτουργίας της επιγονατίδας. Προηγείται ειδική ακτινογραφία των κάτω άκρων (αξονομέτρηση) την οποία επεξεργάζεται ο ιατρός σε λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή που διαθέτει το ΥΓΕΙΑ.

Οι μετρήσεις στη συνέχεια εφαρμόζονται με ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε το χειρουργείο να διαρκέσει λιγότερο από μια ώρα. Η επέμβαση είναι αναίμακτη, υψηλής ακρίβειας και με πολύ ικανοποιητικά για τον ασθενή αποτελέσματα. Ο ασθενής φορτίζει μερικώς με χρήση ζεύγους βακτηριών για διάστημα 6 εβδομάδων.

Οι δύο τεχνικές για να αποφύγετε την ολική αρθροπλαστική του γόνατος

Με τις δύο ανωτέρω χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες είναι εξαιρετικά εξελιγμένες τεχνολογικά, ο ασθενής επιστρέφει σύντομα στην καθημερινότητά του, με ελάχιστους μετεγχειρητικούς κινδύνους, ενώ αποφεύγει την ολική αρθροπλαστική ή την μεταθέτει στο απώτερο μέλλον.

Ο κ. Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος

Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος
Ορθοπαιδικός
Διευθυντής Ε’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε επίσης

6 τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό τον χειμώνα χωρίς να αγγίξετε τον θερμοστάτη

Αυτό θα είναι το νέο ΔΣ του ΕΟΔΥ – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν – Οι στόχοι του Οργανισμού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.