Δυσθρεψία: Η μεγάλη απειλή για την τρίτη ηλικία

Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών αντιμετωπίζει δυσθρεψία, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει από τη διατροφή του την απαραίτητη ποσότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτό προκύπτει είτε ως αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών, είτε ως αποτέλεσμα διαταραχών στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό. Εκτός των σωματικών αιτιών η δυσθρεψία είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Η δυσθρεψία, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και προκαλεί διαταραχές στη σωματική και νοητική λειτουργία. Σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία (σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αναιμία, οστεοπόρωση, κ.ά.

Δυσθρεψία: Η αξία της άσκησης

Ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα αναγνωρίσιμα «σημάδια» της δυσθρεψίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (ΕΓΓΕ) καθηγητή, Ιωάννη Καραϊτιανό, «η σωστή διατροφή, όπως η μεσογειακή, είναι σημαντική, όμως χρειάζεται και φυσική δραστηριότητα ήπιας έντασης, όπως περπάτημα και κολύμβηση. Η άσκηση στην τρίτη ηλικία συμβάλλει στο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι κινητικές λειτουργίες του ατόμου, η όραση και η ακοή, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών.

Η άσκηση ενδυναμώνει το ηλικιωμένο άτομο, βοηθώντας το να έχει αίσθηση του σώματός του και βελτιώνει την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επιρρεπές σε πτώσεις. Παράλληλα με την άσκηση βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση, μειώνεται το άγχος και απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης».

Προσοχή στα δόντια

Ο κ. Καραϊτιανός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγείας των ηλικιωμένων γιατί ασθένειες του στόματος όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία και λειτουργικές δυσκολίες της μάσησης έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται δυσμενώς η γενικότερη υγεία των ηλικιωμένων, αλλά και η ποιότητα διατροφής και ζωής τους.

Διαβάστε επίσης 

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πάνω από 600 χιλιάδες εμβολιασμοί σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Πολλές εποχικές ιώσεις, “με το κιλό” τα αντιπυρετικά και οι βιταμίνες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.