Γρίπη των πτηνών: Σπάνια περίπτωση μετάδοσης της νόσου σε άνθρωπο στην Ισπανία

Σε συναγερμό οι υγιειονομικές της Ισπανίας, μετά τον εντοπισμό γρίπης των πτηνών.  Εργαζόμενος σε πτηνοτροφείο προσβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε μια σπάνια περίπτωση μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο, και παρέμεινε ασυμπτωματικός έως ότου διαγνώσθηκε αρνητικός με τεστ, ανακοίνωσε χθες, (3/10), το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

“Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2022, το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας επιβεβαίωσε ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών Α (H5N1) σε έναν ασυμπτωματικό άνδρα, ο οποίος έχει ήδη διαγνωσθεί αρνητικός με τεστ”, διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο προσβληθείς εργάζεται σε πτηνοτροφείο της Γουαδαλαχάρα, στην κεντρική Ισπανία, όπου κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε πουλερικά στις 17 Σεπτεμβρίου. Τέθηκε σε απομόνωση στο σπίτι του έως ότου διαγνώσθηκε αρνητικός στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η μόνη του στενή επαφή ήταν αρνητική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο υπογράμμισε ότι “η μετάδοση από πτηνά στον άνθρωπο θεωρείται σπάνιο φαινόμενο και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά πιο σπάνια”.

Στην Ισπανία “79 εστίες εντοπίστηκαν σε άγρια πτηνά και 36 σε πτηνοτροφεία”, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Γρίπη των πτηνών και στην Ολλανδία 

Παράλληλα η κυβέρνηση της Ολλανδίας , αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ , ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στον σφαγιασμό περίπου 102.000 πουλερικών σε αγρόκτημα στην βόρεια πόλη Κιλ-Βίντεβεερ μετά τον εντοπισμό εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους της γρίπης των πτηνών.

Δεκαπέντε κρούσματα της εξαιρετικά θανατηφόρου αυτής μορφής της γρίπης των πτηνών καταγράφηκαν στην Ολλανδία τον περασμένο μήνα, έπειτα από δεκάδες κρούσματα που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα φέτος.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει επίσης επανεμφάνιση κρουσμάτων αφού βίωσε το χειρότερο κύμα της γρίπης των πτηνών νωρίτερα φέτος.

Γρίπη των πτηνών – Πώς μεταδίδεται

Η γρίπη των πτηνών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ,  αποτελεί μολυσματική νόσο που οφείλεται σε λοίμωξη από τους ιούς της γρίπης τύπου Α. Προσβάλλει κυρίως τα πτηνά, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί και σε αρκετά είδη θηλαστικών, όπως ο άνθρωπος, οι χοίροι, τα άλογα κ.α.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο;

Η νόσος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εντούτοις τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί κρούσματα της νόσου και σε ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Ποια στελέχη του ιού είναι παθογόνα για τον άνθρωπο;

Οι πανδημίες της νόσου της γρίπης που παρατηρήθηκαν στον άνθρωπο τον 20ο αιώνα προήλθαν από διάφορους τύπους της γρίπης των πτηνών, από στελέχη του ιού όπως είναι ο Η1Ν1, ο Η2Ν2 και ο Η3Ν2. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί υψηλά παθογόνα στελέχη στα πτηνά, όπως είναι ο Η5, Η7 και Η9, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε αυτά. Ειδικότερα ο Η5Ν1 έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους στα πτηνά και αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τον άνθρωπο, αφού ο πληθυσμός δε διαθέτει καθόλου αντισώματα ενάντια στον ιό αυτό. Υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί πάνω από 100 άτομα από τον ιό αυτό, ενώ 60 άτομα περίπου έχουν πεθάνει.

Ποιες ομάδες εργαζομένων κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία ή ορνιθοτροφεία, οι εργαζόμενοι σε σφαγεία, οι κτηνοτρόφοι, οι κτηνίατροι και άλλα άτομα τα οποία έρχονται σε συχνή επαφή με μολυσμένα πτηνά είναι δυνατό να εκτεθούν σε παθογόνα στελέχη του ιού.

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπ;

Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από την εισπνοή αεροσωματιδίων που περιέχουν τον ιό ή μετά από άμεση επαφή με περιττώματα των μολυσμένων πουλιών (σάλιο, κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις) καθώς και μετά από επαφή με επιφάνειες ή άλλα αντικείμενα μολυσμένα από αυτά. Ακόμη, τα ρούχα και τα παπούτσια μπορούν να μολυνθούν από το σάλιο και τα περιττώματα των μολυσμένων πτηνών αλλά ο ιός δεν επιζεί για πολλές ώρες στην ατμόσφαιρα. Πιο επικίνδυνη είναι η μολυσμένη κοπριά, όπου ο ιός επιζεί έως και 3 μήνες. Μέχρις στιγμής δεν έχει αποδειχτεί ότι ο ιός μεταδίδεται από το μαγειρεμένο κρέας ή τα αυγά.

Γρίπη των πτηνών –  Ποια είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο;

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο ποικίλλουν από συμπτώματα μιας απλής γρίπης (πυρετός, βήχας, μυαλγίες, καταβολή) μέχρι και συμπτώματα βαριάς πνευμονίας, συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων, λοιμώξεων οφθαλμού και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Εξαρτώνται από το στέλεχος του ιού που προκαλεί την νόσο.

Διαβάστε επίσης 

Ιός Δυτικού Νείλου: 26 θάνατοι και 268 κρούσματα συνολικά

Κορονοϊός: 54.649 κρούσματα, 85 θάνατοι και 66 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.