Σε λίγες μέρες προσγειώνονται στην Ελλάδα τα νέα αεροπλάνα του ΕΚΑΒ

Για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια, το ΕΚΑΒ αποκτά και πάλι δικά του εναέρια μέσα. Σε λίγες μέρες προσγειώνονται στην Ελλάδα δύο νέα αεροπλάνα, τα οποία κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

Τα δύο αεροπλάνα, όπως και δύο ελικόπτερα που έχουν ήδη παραληφθεί, αγοράστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η οποία έφτασε συνολικά τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε η κατασκευάστρια εταιρεία, την περασμένη εβδομάδα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ βρέθηκαν στη βόρεια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών, για την παραλαβή των δύο αεροσκαφών τύπου Beechcraft King Air 350C. Η εταιρεία δημοσιοποίησε και στιγμιότυπα από την εκδήλωση παραλαβής, καθώς και φωτογραφίες των αεροπλάνων που φέρουν τα χρώματα του ΕΚΑΒ.

- Advertisement -

Τα αεροπλάνα διαθέτουν τα πιο σύγχρονα όργανα αεροναυτιλίας και πλήρη ιατρικό εξοπλισμό. Έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης διακομιδής δύο ασθενών σε ιατρικώς διαμορφωμένη καμπίνα. Επιπλέον, μπορούν να μεταφέρουν κάψουλες αρνητικής πίεσης (όπως αυτές με τις οποίες μεταφέρονται σήμερα οι ασθενείς με Covid -19 και θερμοκοιτίδες που είναι απαραίτητες για τις αεροδιακομιδές νεογνών.
Είναι η πρώτη φορά που αεροπλάνα τέτοιου τύπου θα ενταχθούν στο στόλο των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Τα νέα ελικόπτερα βρίσκονται ήδη στην Ελευσίνα

Στις 3 Μαρτίου, προσγειώθηκαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας – όπου εδρεύει και το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ – 2 ελικόπτερα Augusta Westland 109 Trekker.

Τα ελικόπτερα Augusta Westland 109 Trekker της εταιρείας Leonardo, είναι η μετεξέλιξη των προηγούμενων ελικοπτέρων A109 E Power που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν το ΕΚΑΒ.

Τα νέα ελικόπτερα θεωρούνται ιδανικά για αεροδιακομιδές ασθενών, αφού η καμπίνα τους είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα. Μεταξύ άλλων, τα ελικόπτερα προσφέρουν τη βέλτιστη είσοδο και έξοδο ασθενών και τραυματιών, ενώ μπορούν να φέρουν θερμοκοιτίδα για τη διακομιδή νεογνών και θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Επιπλέον, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες (μέγιστη ταχύτητα 281 χιλιόμετρα την ώρα) που τα καθιστούν μέσα άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτη ανάγκη.

Πότε ξεκινούν οι πτήσεις

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι αεροδιακομιδές με τα νέα εναέρια μέσα.
Αυτό γιατί απαιτείται εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού τόσο στα ελικόπτερα όσο και στα αεροπλάνα. Ειδικότερα για τα ελικόπτερα, θα αναθεωρηθούν οι κανονισμοί πτήσης με βάση και τα χαρακτηριστικά των κατά τόπους ελικοδρομίων. Για το σκοπό αυτό, τα νέα ελικόπτερα θα πετάξουν δοκιμαστικά σε κάθε ελικοδρόμιο της χώρας.
Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου πραγματοποίησης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, τα νέα πτητικά μέσα της δωρεάς του ΙΣΝ θα κατευθυνθούν στις αντίστοιχες βάσεις των αεροδιακομιδών ανά την Ελλάδα (Ελευσίνα, Ρόδος, Σύρος, Άκτιο, Θέρμη) αναλόγως με τις συνθήκες δράσης.

Νέα εποχή για τις αεροδιακομιδές

Με τα δύο ελικόπτερα και τα δύο αεροπλάνα εκτιμάται ότι θα μειωθεί πολύ σημαντικά η χρήση των ελικοπτέρων και αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας και των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, που σήμερα εξυπηρετούν την μεγάλη πλειονότητα των αεροδιακομιδών.

Οι περίπου 1800 αποστολές αεροδιακομιδής που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο χρησιμοποιούν κυρίως μεταγωγικά αεροσκάφη C130 και C27, ελικόπτερα Super Puma και Chinook (της αεροπορίας Στρατού), ενώ τα δύο παλιά ελικόπτερα Α109 του ΕΚΑΒ μένουν καθηλωμένα τουλάχιστον από το 2015, λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης.

Τα A109 είχαν αγοραστεί το 1999 και ήταν συνολικά πέντε. Όμως, τα τρία από αυτά συνετρίβησαν μέσα σε διάστημα δύο ετών (τον Ιανουάριο του 2001, τον Ιούνιο του 2002 και τον Φεβρουάριο του 2003), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 14 άνθρωποι. Την εποχή εκείνη, ιδιωτική εταιρεία είχε αναλάβει το έργο των αεροδιακομιδών, το οποίο μετά τα τρία δυστυχήματα ανατέθηκε στην Πολεμική Αεροπορία.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.