Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Δωρεάν εξετάσεις για εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) τιμά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου) με κοινωνικές δράσεις εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου και καρδιολογικού ελέγχου του πληθυσμού, προσανατολισμένο πάντοτε στον άνθρωπο, με προτεραιότητα την αξιόπιστη, επιστημονική ενημέρωση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν δωρεάν στους κατοίκους τριών μεγάλων δήμων της Αττικής, Αιγάλεω, Γαλατσίου και Λυκόβρυσης – Πεύκης, υπό την αιγίδα . Θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο.

Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Δωρεάν εξετάσεις για εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου

Συγκεκριμένα, η δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου θα γίνεται στα Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Αιγάλεω στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου και στα Πολυιατρεία Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Ιατροί συνεργάτες από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, θα μετρήσουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την ολική χοληστερόλη των δημοτών και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HEART SCORE θα προσδιορίσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τα επόμενα 10 χρόνια, παρέχοντας και τις ανάλογες συμβουλές και οδηγίες.

Επίσης, δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στα ΚΑΠΗ του Δήμου Γαλατσίου στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από γιατρούς συνεργάτες του ΕΛΙΚΑΡ και θα περιλαμβάνει έλεγχο αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς.

Η “επιδημία” όμως των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αφαιρούν πρόωρα ζωές, αποτελώντας πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας. Η επιδημία αυτή θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου, όπως:

* Υπέρταση, Υψηλή Χοληστερόλη,

* Αυξημένο Σάκχαρο, Κακή Διατροφή,

* Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Έλλειψη Άσκησης.

Από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας για τη χώρα μας, προκύπτει αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρατηρούνται επίσης υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών. Παράμετροι επικίνδυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης 

Μουσείο Καρδιολογίας δημιούργησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Νέο πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει κάπως την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.