Ιός Δυτικού Νείλου: 22 θάνατοι και 254 τα συνολικά κρούσματα

Σε 254 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα, ενώ 22 ασθενείς έχουν καταλήξει από επιπλοκές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ , από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 27/09/2022 (ώρα 11.00), έχουν διαγνωστεί συνολικά διακόσια πενήντα τέσσερα (254) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν εξήντα έξι (166) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ογδόντα οκτώ (88) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (27/09/2022, ώρα 11.00), διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 19 νέα κρούσματα.

Ιός Δυτικού Νείλου: 22 θάνατοι και 254 τα συνολικά κρούσματα

Έχουν καταγραφεί είκοσι δύο (22) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 61 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη).

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 76 έτη (εύρος: 14 – 96 ετών).

Σημειώνεται ότι ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του ΔΝ αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ  αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Οι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, προέρχονται από τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία,Ημαθία και Σέρρες), Θεσσαλίας (Λάρισα και Τρίκαλα), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα και Δράμα), Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα).

Ιός Δυτικού Νείλου – Μόλυνση και σε ιπποειδή 

Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2022, έως τις 27/09/2022, έχουν καταγραφεί συνολικά έξι περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, εκ των οποίων το ένα σε οικισμό της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα πέντε σε οικισμούς της Π.Ε. Χαλκιδικής.

Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός : 44.775 κρούσματα, 97 θάνατοι και 79 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: 8 λόγοι για να εμβολιαστούν τα παιδιά έναντι της γρίπης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.