Γρίπη και COVID-19 μπορούν να συνυπάρξουν, λέει ο καθ. Σκουτέλης – Συνδυάζονται τα εμβόλια;

Ένα από τα σενάρια, που προβληματίζουν, είναι η ταυτόχρονη νόσηση από COVID-19 και από γρίπη. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ακόμη και μοιραίος. Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Αθανάσιος Σκουτέλης, αναφέρει ότι οι δύο αυτές νόσοι μπορούν να συνυπάρξουν, κάτι το οποίο απεύχεται.

Καθ. Σκουτέλης: Εύχομαι να μην συμβεί 

Ο κ. Σκουτέλης εξηγεί: “Θεωρητικά μπορεί να συνυπάρξουν οι δύο νόσοι στον ίδιο ασθενή. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ακόμη επιδημιολογικά απρόβλεπτος. Οι δύο λοιμώξεις μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα ή επακόλουθα, με εκθετικά (και όχι αθροιστικά) δυσάρεστα αποτελέσματα. Εύχομαι να μην πραγματοποιηθεί καμία από τις δυο υποθέσεις”.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, με νούμερα 5πλάσια από εκείνα της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2019 (174 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου) ανακυκλώνουν την ανησυχία.

Να μην ξεχνάμε ότι και από τις επιπλοκές της γρίπης πεθαίνουν άνθρωποι και ότι τα χρόνια προ COVID-19 οι ΜΕΘ ήταν σε ετοιμότητα για αυτή την κατηγορία ασθενών.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, τα χρόνια συνοδά νοσήματα κτλ, μια λοίμωξη από έναν οποιονδήποτε ιό του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει σε βαριά, μη αναστρέψιμη ανεπάρκεια των ζωτικών λειτουργιών και παρά την υποστήριξη σε κλινική ή σε ΜΕΘ ο ασθενής μπορεί να καταλήξει”, λέει ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης.

Πώς θα γίνει με τα εμβόλια

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισημαίνει ότι πάντα υπήρχαν σποραδικά κρούσματα γρίπης το καλοκαίρι, ακόμη και τον Αύγουστο.

“Είναι ασυνήθιστη η φετινή έξαρση, αλλά αυτό πιθανώς να οφείλεται στις πρωτόγνωρες επιδημιολογικές καταστάσεις, που βιώνουμε τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς και στις αλλαγές των μέτρων προστασίας, κυρίως στην άρση χρήσης της μάσκας. Ας μην ξεχνάμε ότι η σχεδόν εξαφάνιση της γρίπης τους τρεις περασμένους χειμώνες οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη χρήση της μάσκας λόγω COVID-19”.

Το εύλογο ερώτημα, το οποίο προκύπτει, είναι τι θα γίνει με τον εμβολιασμό για αυτά τα δύο νοσήματα. Μπορούν να γίνουν παράλληλα; Ποιοι έχουν προτεραιότητα φέτος στην προστασία από τους δύο ιούς;

Οι ειδικοί συστήνουν τον ταυτόχρονο εμβολιασμό ενάντια στην COVID-19 και στη γρίπη και σε κάθε περίπτωση καλούν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Θυμίζουμε ότι έχουν, ήδη, παραληφθεί 400.000 δόσεις των επικαιροποιημένων εμβολίων για την COVID-19 και ένα εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία θα αρχίσουν να χορηγούνται από τα φαρμακεία και από τις δομές υγείας από τον Οκτώβριο και μετά.

Διαβάστε επίσης

Παίδων «Αγία Σοφία»: SOS εκπέμπουν οι ασθενείς για τις ελλείψεις αίματος

Τυρί: Ποιο να επιλέξω στη δίαιτα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.