Νέα Υόρκη: Ανησυχία στις αρχές της Πολιτείας εξαιτίας νέων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας

Ανησυχία προκαλούν στις αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τα κρούσματα πολιομυελίτιδας, τα πρώτα από τον Ιούλιο του 2013, και ξεκίνησαν μαζικούς εμβολιασμούς.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα περιστατικά εμφανίστηκαν στην κομητεία Rockland της Νέας Υόρκης. Από το 2013 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, η ασθένεια έχει εντοπιστεί σε δείγματα λυμάτων στην περιοχή, καθώς και σε μια γειτονική κομητεία και στα λύματα της πόλης Νέας Υόρκης, υποδηλώνοντας ότι ο ιός εξαπλώνεται.

Οι φόβοι

Οι εξελίξεις οδηγούν τους ειδικούς να ανησυχούν ότι η πολιομυελίτιδα, κάποτε μια από τις πιο επίφοβες ασθένειες στην Αμερική αλλά τώρα ενδημική σε μερικές μόνο αναπτυσσόμενες χώρες, μπορεί να καταστρέψει ξανά την πολιτεία.

«Τον είχα θεωρήσει έναν ιό που βρισκόταν στο δρόμο προς την εξαφάνιση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζον Ντένεχι, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι προτρέπουν όποιον δεν έχει εμβολιαστεί να εμβολιαστεί, με την κομητεία Rockland να προσφέρει δωρεάν εμβόλια. Η περιοχή, 48 χιλιόμετρα βόρεια του Μανχάταν, έχει ποσοστό εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Ο εμβολιασμός

Μόνο το 60 τοις εκατό των παιδιών δύο ετών έχουν λάβει εμβόλιο, σε σύγκριση με το 79 τοις εκατό σε όλη την πολιτεία, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης.

Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό είναι 92 τοις εκατό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που συνιστούν στους πολίτες να λαμβάνουν την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις σε ηλικία δύο μηνών.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια δυνητικά θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, αλλά μπορεί να είναι καταστροφική για τους μη εμβολιασμένους ενήλικες.

Τα περιοδικά ξεσπάσματα σκότωσαν χιλιάδες παιδιά και άφησαν χιλιάδες άλλα σε αναπηρικά καροτσάκια και με κινητικά προβλήματα πριν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Μια τεράστια παγκόσμια προσπάθεια τις τελευταίες δεκαετίες έφτασε κοντά στην εξάλειψη της νόσου, με τον ιό της πολιομυελίτιδας να υπάρχει πλέον μόνο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Τα τελευταία φυσικά περιστατικά πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν το 1979.

Εξαιρετικά μεταδοτική

Η πολιομυελίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω των κοπράνων, του φτερνίσματος, του βήχα και του μολυσμένου νερού, πριν ακόμη εμφανίσουν συμπτώματα τα μολυσμένα άτομα.

Το τελευταίο κρούσμα που εντοπίστηκε αφορά νεαρό άνδρα που δεν είχε εμβολιαστεί και η ασθένεια του προκαλούσε παράλυση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Είπαν ότι δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, υποδηλώνοντας ότι η ασθένεια είχε μεταδοθεί τοπικά.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο άνδρας ήταν μέλος της Ορθόδοξης Εβραϊκής κοινότητας, όπου ο δισταγμός στα εμβόλια τείνει να αυξάνεται.

Το Rockland φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό Ορθοδόξων Εβραίων. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από δώδεκα ραβίνοι δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή καλώντας τα μέλη της κοινότητας να εμβολιαστούν.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα πλύνετε σωστά το πρόσωπό σας για να δείτε διαφορά στο δέρμα σας

Bloomberg: Το ελληνικό νησί που είναι στους 6 top προορισμούς για διακοπές το φθινόπωρο

Τζέιν Φόντα: Με μια συγκινητική ανάρτηση στο instagram αποκαλύπτει ότι έχει καρκίνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.