Νέα, ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του καρκίνου, σε ασθενείς τελικού σταδίου

Μια νέα θεραπεία κατά του καρκίνου μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία.

Γιατροί ογκολόγοι, στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι μια θεραπεία με δύο σκέλη – ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με ένα νέο πειραματικό φάρμακο, την γουαδεσιταβίνη – μπορεί να μειώσει την αντίσταση του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ασθενείς που οι γιατροί εκτιμούσαν ότι θα πεθάνουν μετά την εξάντληση όλων των υπόλοιπων θεραπευτικών επιλογών, έζησαν πολύ περισσότερο.

Ο συνδυασμός του φαρμάκου ανοσοθεραπείας πεμπρολιζουμάμπη, με την γουαδεσιταβίνη ανέκοψε την πρόοδο του καρκίνου σε πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν σε μία δοκιμή πρώτης φάσης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Νέα, ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του καρκίνου, σε ασθενείς τελικού σταδίου

Ο νέος συνδυασμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο αποτελεσματικό όπλο κατά πολλών μορφών καρκίνου, δήλωσαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ερευνών για τον καρκίνο και του βασιλικού Ιδρύματος Marsden.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συμμετείχαν στη δοκιμή που έγινε από το νοσοκομείο Royal Marsden και το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, περιλαμβάνονταν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.

«Νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή τη δοκιμή είναι ότι χρησιμοποιήσαμε πολλαπλές διαφορετικές μεθόδους για να αναζητήσουμε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, καταδεικνύοντας ότι επηρεάζεται από τη συνδυασμένη θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Johann de Bono.

Ο de Bono, καθηγητής πειραματικής αντικαρκινικής ιατρικής στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο Royal Marsden, δήλωσε: «Μακροπρόθεσμα ελπίζουμε ότι, εάν αυτές οι επιδράσεις επιβεβαιωθούν σε άλλες ομάδες ασθενών και σε μελλοντικές μελέτες, η guadecitabine και η pembrolizumab θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αντίσταση στην ανοσοθεραπεία που παρατηρούμε σε πάρα πολλούς τύπους καρκίνου».

Ευρήματα μελέτης 

Η μελέτη χρησιμοποίησε τον συνδυασμό σε 34 καρκινοπαθείς. Επί τρία χρόνια, κάθε τρεις εβδομάδες, έκαναν ενέσεις γουαδεσιταβίνης επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες – και πεμπρολιζουμάμπη την πρώτη από αυτές τις ημέρες.

Από τους 30 ασθενείς των οποίων αναλύθηκε η δραστηριότητα του καρκίνου, στο 37% η πορεία της νόσου ανακόπηκε, χωρίς εξέλιξη του όγκου για 24 εβδομάδες ή περισσότερο. Τα τρία πέμπτα της ομάδας (60%) ήταν ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία πριν από τη δοκιμή. Από αυτούς, σχεδόν το 39% δεν παρουσίασε επιδείνωση της υγείας του μετά τη λήψη του συνδυασμού φαρμάκων.

Πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά του καρκίνου 

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Anna Minchom, κλινική επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο Royal Marsden, δήλωσε: «Η ανοσοθεραπεία είναι εκπληκτικά υποσχόμενη στη θεραπεία του καρκίνου την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν λειτουργεί καλά σε όλους τους καρκίνους και οι καρκίνοι συχνά μπορεί να γίνουν ανθεκτικοί. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι ένας τρόπος να στοχεύσουν τον καρκίνο τους ακόμη και όταν αυτός έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία».

Διαβάστε επίσης 

Αντιδιαβητικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19

ΕΚΠΑ: Νέες οδηγίες για τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων ασθενών στην αντιμετώπιση της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.