Ανησυχία ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων- Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Η ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 20% την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 7.500 σε περισσότερα από 35.000 συνολικά σε 92 χώρες, ενώ σχεδόν όλα τα κρούσματα που αναφέρθηκαν είναι στην Ευρώπη και την Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δώδεκα θάνατοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι άνδρες που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με άνδρες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Η παγκόσμια διανομή του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που ονομάζεται Jynneos στις ΗΠΑ, παραμένει περιορισμένη και τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του στην τρέχουσα επιδημία είναι περιορισμένα, είπε. Το Jynneos κατασκευάζεται από τη δανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic.

Ανησυχία ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων- Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

«Παραμένουμε ανήσυχοι ότι η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 θα επαναληφθεί και ότι οι φτωχότεροι θα συνεχίσουν να μένουν πίσω», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη την Τετάρτη (17/8).

Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να χορηγηθεί μετά την έκθεση για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσου ή πριν από την έκθεση για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Σκύλος κόλλησε ευλογιά των πιθήκων από τους ιδιοκτήτες του

Στο μεταξύ, στο Παρίσι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε σκύλο. Για το λόγο αυτό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ θα ενημερώσουν τον ιστότοπό τους για να συμπεριλάβουν τους σκύλους στα ζώα που είναι επιρρεπή στη μόλυνση από τον ιό.

«Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post, η Ρόζαμουντ Λούις, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων.

Ο σκύλος, ένα ιταλικό λαγωνικό, βρέθηκε θετικός 12 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ιδιοκτητών του, οι οποίοι, όπως αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Lancet», τον άφηναν να κοιμάται μαζί τους

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από τους ανθρώπους στα ζώα δήλωσε το CDC, το οποίο μελετά ποια άλλα ζώα μπορούν να προσβληθούν από τον ιό. Η λίστα του CDC περιλαμβάνει 10 ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, τα οποία μπορούν να μολυνθούν από τον ιό.

Διαβάστε επίσης 

Ευλογιά των πιθήκων: Σήμερα στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια

«Κένταυρος»: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.