ΕΟΔΥ: 13 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Στα 13 ανέρχονται τα έως τώρα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Όλοι οι ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους και οι περισσότεροι έχουν ήδη αναρρώσει.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ για τα 13 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αναφέρει τα εξής:

“Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 14/07/22, δεκατρία (13) περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Τα οκτώ (8) από αυτά ήταν εισαγόμενα, τέσσερα (4) ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ένα (1) κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα. Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό”.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

 

Διαβάστε επίσης

Αυτό μπορεί να συμβεί, αν παίρνετε παρακεταμόλη κάθε μέρα για πολύ καιρό

Όταν τα ιδρωμένα πόδια μυρίζουν σαν τυρί – πώς θα διώξετε την κακοσμία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.