Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Το πρώτο κρούσμα, με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, καταγράφηκε στη χώρα μας, από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ, προκειται για άνδρα με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ήταν θετικός.

Σε σταθερή κατάσταση ο ασθενής 

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σημειώνεται ό,τι έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Ευλογιά των πιθήκων

H ευλογιά των πιθήκων (monkeypox) είναι μια ιογενής νόσος, που προσβάλλει τους πιθήκους, τα τρωκτικά και άλλα ζώα και σπάνια καταγράφονται κρούσματα σε ανθρώπους. Η νόσος μοιάζει με την ανθρώπινη ευλογιά, ενός νοσήματος που έχει εξαλειφθεί μετά τον εκτεταμένο εμβολιασμό, με τελευταίο κρούσμα στη Σομαλία το 1976.

Η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων είναι γνωστή από το 1958 και το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο περιγράφηκε στο 1970, στη Δημοκρατία του Κογκό. Έκτοτε οι περισσότερες περιπτώσεις σε ανθρώπους εντοπίζονται στην Υποσαχάρια Αφρική. Το 2003 καταγράφηκαν, για πρώτη φορά εκτός Αφρικής, 47 περιστατικά στις ΗΠΑ και όλα συνδέθηκαν με επαφή με ένα είδος αρουραίου που είχε εισαχθεί από ενδημική περιοχή της Δυτικής Αφρικής.

Η πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Μαΐου 2022. Έκτοτε παρατηρείται σταδιακή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση, από ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Διαβάστε επίσης 

Σπάνια αλλά υπαρκτή η μετάδοση με τον αέρα της ευλογιάς των πιθήκων – 1.110 κρούσματα σε 29 χώρες

ΕΟΔΥ: Άλλα 4 ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Παραλλαγή Όμικρον : Θετικά τα αποτελέσματα του τροποποιημένου εμβολίου της Moderna 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.