Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων μαστού “Φώφη Γεννηματά” – Ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό

Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που φέρει το όνομα “Φώφη Γεννηματά”, την αείμνιστη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που πάλεψε για χρόνια με τον καρκίνο, ξεκινά και η επίσημη ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί αύριο 9 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού – Φώφη Γεννηματά αφορά σε δωρεάν εξετάσεις των γυναικών, εφ όσον το επιθυμούν, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί ο καρκίνος τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες πλήρους ίασης.

Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων θα ξεκινήσει από τις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών

Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων θα έχει διάρκεια περίπου έναν χρόνο και σε πρώτη φάση θα κληθούν να κάνουν δωρεάν μαστογραφία οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει καλέσει μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος τα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα ελέγχου του μαστού να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Αρχικά οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα λάβουν sms με το οποίο θα ενημερώνονται για την έναρξη του προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να κλειστεί ραντεβού για τη δωρεάν μαστογραφία.

Σε περίπτωση που εντοππιστεί κάτι παθολογικό ή ύποπτο, οοι γυναίκες θα μπορούν να υποβληθούν σε υπέρηχο και περαιτέρω εκτίμηση από γιατρό.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα και γρήγορα να δουν σε ποιες μονάδες υγείας μπορούν να απευθυνθούν και πότε υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού.

Ανάλογο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί σύντομα και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν προγράμματα δωρεάν εξετάσεων για τον κακρίνο του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πνεύμονα.

Όλα τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης με 270 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 50 εκατ. αφορούν στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά.

Στην εκδήλωση της 9ης Ιουνίου, θα παραβρεθεί εκ μέρους της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, ενώ τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα αναλύσουν οι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θάνος Πλεύρης και Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΠΑ: Με μία αιμοδοσία σώζεις 3 ζωές

Τα λάθη που κάνουμε στο καθάρισμα του σπιτιού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.