Αντώνιος Ζαμπέλας, πρόεδρος ΕΦΕΤ: Η επιστήμη γίνεται ο ακρογωνιαίος λίθος για την ασφάλεια τροφίμων

Πιο κρίσιμη από ποτέ καθίσταται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η πληροφόρηση των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και η τόνωση της εμπιστοσύνης τους στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιστημονικά στοιχεία. Η ασφάλεια τροφίμων έχει καταστεί κλειδί, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και την ικανοποιητική λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας στο σύνολό της. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωπαϊκή και η εθνική δράση είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που καταναλώνει κάθε πολίτης, από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο, είναι τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Οι Ευρωπαίοι από τους πιο ενημερωμένους

Όπως εξηγεί ο Αντώνιος Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και νεοεκλεγέν μέλος του ΔΣ της EFSA, «οι Ευρωπαίοι είναι από τους πιο επαρκώς πληροφορημένους και προστατευμένους καταναλωτές, όσον αφορά στους κινδύνους από την κατανάλωση τροφίμων. Εντούτοις, η υπερπληθώρα πληροφοριών στην εποχή μας μπορεί πολλές φορές να μπερδέψει ή να αποπροσανατολίσει.

Επιπλέον, υπάρχει ελλιπής γνώση σχετικά με τον ρόλο που παίζει η επιστήμη στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας τροφίμων αλλά και τον ρόλο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δηλαδή της EFSA» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η EFSA με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης EUChooseSafeFood, στην οποία συμμετέχει ο ΕΦΕΤ, βοηθώντας τους καταναλωτές να λάβουν όλη την αναγκαία πληροφόρηση, να νιώσουν εμπιστοσύνη και να κάνουν συνειδητές και πιο υγιεινές επιλογές. Η εκστρατεία ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Επισιτιστική επάρκεια

Εστιάζοντας στον ρόλο του ΕΦΕΤ, ο κ. Ζαμπέλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται στις δράσεις ενημέρωσης και ελέγχου που υλοποιεί ο φορέας, στο πλαίσιο της εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή. Παράλληλα, επισημαίνει αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια, ότι ο ΕΦΕΤ αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που διαθέτει για τη διασφάλιση της υγείας και των συμφερόντων των πολιτών. «Πρόκειται για μια καθημερινή επίπονη προσπάθεια, δίχως περιθώρια εφησυχασμού μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Ερωτηθείς για την επισιτιστική επάρκεια στη χώρα, ο κ. Ζαμπέλας, διαβεβαιώνει για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και συμπληρώνει: «Είναι κατανοητό ότι η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί μια απρόβλεπτη δυναμική κατάσταση στην αγορά, απέναντι στην οποία το πλέγμα των μέτρων επιτήρησης και ελέγχου στην ΕΕ λειτουργεί με τρόπο που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε νέα δεδομένα».

Διαβάστε επίσης

Andreas Pollner: Ποιος είναι ο CEO της Bayer Ελλάς – Το ελληνικό όνομα, οι start ups, οι κλινικές μελέτες και η αγάπη για τα κρασιά και τη χώρα μας

Περπατάτε συνεχώς ξυπόλητοι στο σπίτι; Ο ποδίατρος εξηγεί τι μπορεί να συμβεί στα πόδια σας

Υπ. Υγείας: Το Καραμανδάνειο αποτελεί προτεραιότητα – Δεν τίθεται θέμα διακοπής λειτουργίας του

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.