Ρεκόρ κλήσεων στη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα από εκατοντάδες ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, κατά συντριπτική πλειονότητα γυναίκες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εταιρείας, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου Φεβρουαρίου σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020, η αύξηση των κλήσεων άγγιξε το 80 %. Οι καλούντες ήταν κατά 90% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 και μέση διάρκεια κλήσης τα 20 λεπτά.

Τα κύρια θέματα των κλήσεων ήταν τα εξής:

  • Το 43% των κλήσεων αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ιατρικής και νομικής φροντίδας, όπως η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής σε σχέση με τον ιό , η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η προστασία που προσφέρει στις ευπαθείς ομάδες. Αναδείχθηκε η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ασθενείς όχι μόνο στο να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό αλλά κυρίως στο να λάβουν απαντήσεις και να ενημερωθούν τόσο για τον τρόπο όσο και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  • Το 32% των κλήσεων σχετίζονταν με θέματα ψυχικής υγείας όπως η έντονη εκδήλωση καταθλιπτικού συναισθήματος και αγχώδους διαταραχής, βγάζοντας στην επιφάνεια αισθήματα φόβου και ανασφάλειας που ταλανίζουν εδώ και ένα έτος περίπου τον πληθυσμό
  • Το 25% των κλήσεων αφορούσε εργασιακά ζητήματα, όπως η διαδικασία συνέχισης της χορήγησης ειδικής άδειας στις πλέον παραγωγικές ηλικίες των ενδιαφερομένων (40-45 ετών).
  • Οι κλήσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έφερε στην επιφάνεια την έντονη ανάγκη για σωστή ενημέρωση των ασθενών που κατοικούν εκτός της Αττικής αναδεικνύοντας τα ελλείματα που υπήρχαν και υπάρχουν στον τομέα της υγείας και της ενημέρωσης στην περιφέρεια.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας ψυχολογικής γραμμής υποστήριξης

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 210-8237302 θα συνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00-16:00 πραγματοποιώντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μέσω skype, συλλέγοντας όλα τα αιτήματα, τις ανησυχίες και τα παράπονα των ασθενών. Τα παραπάνω υποστηρίζονται από την ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, την κα Αγγελική Αϊβάτογλου αλλά και την ομάδα εθελοντών ψυχολόγων -ψυχοθεραπευτών που με την ευγενική συμμετοχή τους συμβάλλουν όλο αυτό το διάστημα στην υποστήριξη όλο και περισσότερων μελών του συλλόγου.

Την Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης το διάστημα Μαρτίου 2020- Μαρτίου 2021 υποστήριξε η εταιρεία Novartis.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.