ΠΟΥ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων

Έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, που μετρά ήδη πάνω από 100 περιστατικά παγκοσμίως,  πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μεταδίδει το Reuters. 

Η επιτροπή που θα συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για τους Μολυματικούς Κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδημία ή πανδημία, η οποία παρέχει συμβουλές στον Οργανισμό σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα προκειμένου να ερευνηθούν περαιτέρω, να εντοπιστεί η πιθανή πηγή μόλυνσης, ο τρόπος εξάπλωσης του ιού καθώς και τρόποι περιορισμού της μετάδοσης στο μέλλον, σημειώνει ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε. 

«Επιπλέον, παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη σε ό,τι αφορά την επίβλεψη, τη διεξαγωγή τεστ, την αποτροπή και τον έλεγχο των μολύνσεων, την κλινική διαχείριση, την επικοινωνία σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κινδύνου και την κοινή συνεργασία, καθώς και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών και υγειονομικών δικτύων», προσθέτει.

Υπό έρευνα τα κρούσματα

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα κρούσματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα είναι ήπια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως μια ασθένεια που περιορίζεται από μόνη της και οι περισσότεροι από όσους μολύνονται αναρρώνουν εντός λίγων εβδομάδων χωρίς κάποια θεραπεία.

«Παρ’ όλα αυτά, η νόσος μπορεί να είναι και πολύ πιο σοβαρή, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα», εξηγεί, τονίζοντας ότι όποιος ανησυχεί για κάποιον ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του ή κάποιον πάροχο Υγείας.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα άτομα που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από τη νόσο θα πρέπει να περάσουν από ιατρικό έλεγχο και να τεθούν σε απομόνωση απο την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται συνήθως εύκολα μεταξύ ανθρώπων, και απαιτείται πολύ στενή επαφή, με τον ιό να εισβάλει στον οργανισμό μέσω πληγών στο δέρμα ή μέσω της αναπνευστικής οδού, των ματιών, της μύτης, του στόματος ή των σωματικών υγρών.

Επιτάχυνση μετάδοσης το καλοκαίρι

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς», είπε.

Τόνισε πως η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, μαζί με τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και την επαρκή απομόνωση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι επίσης κρίσιμα για τη μείωση της μετάδοσης σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης – τα μέτρα που όλοι έχουμε ακολουθήσει για την COVID-19.

Τέλος, ο Κλούγκε έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την ασθένεια δεν θα πρέπει να στιγματίζονται ή να βιώνουν διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως ανέφερε, η έγκαιρη επικοινωνία με τους πολίτες σε ό,τι αφορά τους κινδύνους είναι σημαντική, και οι οργανισμοί δημόσιας Υγείας θα πρέπει να διαδώσουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

Διαβάστε επίσης 

Αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους πολίτες και τους γιατρούς για την ευλογιά των πιθήκων – Τι πρέπει να κάνετε

40 χρόνια ΣΦΕΕ: Δημήτρης loves Θεόδωρο – Οι ασθενείς στο περιθώριο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.