Ψηφιακή τομοσύνθεση ή ψηφιακή τομογραφία; Η μέθοδος που υπερτερεί στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Ψηφιακή τομοσύνθεση ή ψηφιακή τομογραφία; Η νέα ή η παλαιότερη μέθοδος υπερτερεί στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο έγκαιρος εντοπισμός κακοήθειας στον μαστό σημαίνει και ίαση.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε αρχικά στάδια αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τη βέλτιστη αντιμετώπιση και την πρόγνωση των ασθενών.

Η ψηφιακή μαστογραφία 2 διαστάσεων αποτελεί την καθιερωμένη κλινική πρακτική προσυμπτωματικού ελέγχου για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Σχεδόν τρισδιάσταση η απεικόνιση με την ψηφιακή τομοσύνθεση

Η ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού δημιουργεί ψευδο-τρισδιάστατα σύνολα δεδομένων του μαστού από τα οποία μπορούν να ανακατασκευαστούν συνθετικές μαστογραφίες.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση μειώνει την πιθανότητα επικάλυψης των ιστών του μαστού που μπορεί να κρύψουν χαρακτηριστικά κακοήθειας.

Η πολυκεντρική μελέτη TOSHYMA που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξε ότι η ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού με ανασύνθεση μαστογραφίας 2 λήψεων είναι υπέρτερη όσον αφορά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φλώρα Ζαγουρή (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), Ευαγγελία Πανουργιά (Λέκτορας Ακτινολογίας, Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Νοσοκομείο Αρεταίειο), Γεώργιος Ζωγράφος (Καθηγητής Χειρουργικής, Νοσοκομείο Ιπποκράτειο) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Νοσοκομείο, Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Ψηφιακή τομοσύνθεση ή ψηφιακή τομογραφία;

Η μελέτη συμπεριέλαβε 99,689 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών που υπεβλήθησαν είτε σε κλασσική ψηφιακή μαστογραφία είτε στη νέα μέθοδο.

Το ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου ήταν 7.1 ανά 1,000 γυναίκες για την ψηφιακή τομοσύνθεση και 4.8 ανά 1,000 γυναίκες για την ψηφιακή μαστογραφία.

Υπερτερεί η ψηφιακή τομοσύνθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μέθοδος ήταν υπέρτερη της ψηφιακής μαστογραφίας και όσον αφορά τη διάγνωση καρκίνου αρχικού σταδίου με ποσοστό ανίχνευσης 5.1 έναντι 3 καρκίνων ανά 1,000 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη υποδεικνύουν ότι το ποσοστό ανίχνευσης για διηθητικό καρκίνο του μαστού ήταν σημαντικά υψηλότερο με την ανασύνθεση από ότι με την ψηφιακή μαστογραφία.

Η αξιολόγηση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου στα μεσοδιαστήματα της παρακολούθησης θα βοηθήσει περαιτέρω στη διερεύνηση των σταδιακών μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων του προσυμπτωματικού ελέγχου με την τομοσύνθεση μαστού.

Διαβάστε επίσης

Ο… Ρουβάς των λοιμωξιολόγων, ο προκλητικός Γκίκας και οι αποχωρήσεις από το Υπουργείο Υγείας

ΕΜΑ: Υπό εξέταση η χρήση του εμβολίου της Moderna, σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.