Έρπης ζωστήρας: Νέο εμβόλιο στη «μάχη» κατά της νόσου

Όσοι έχουν περάσει έρπητα ζωστήρα, δύσκολα ξεχνάνε τον πόνο και την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν. Ο έρπης ζωστήρας είναι ένα πολύ συχνό λοιμώδες νόσημα, ειδικά στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που δεν περνάει εύκολα με φάρμακα. Επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα των ασθενών και μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Τα καλά νέα είναι ότι, πλέον, κυκλοφορεί άλλο ένα εμβόλιο, «όπλο» στη «μάχη» κατά της νόσου.

Στην παρούσα συγκυρία και μετά τη δίνη της πανδημίας COVID-19, όλοι αντιλήφθηκαν την τεράστια σημασία που έχει ο εμβολιασμός, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Υπάρχουν νόσοι, για τις οποίες κυκλοφορούν εμβόλια για ενήλικες τα τελευταία χρόνια, προστατεύοντάς τους από βαριές νοσήσεις και από επιπλοκές. Η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπης ζωστήρας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Έρπης ζωστήρας, μία βασανιστική νόσος

Ο έρπης ζωστήρας αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα. Ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο και δεν μπορεί κυριολεκτικά να σταθεί πουθενά, πόσω μάλλον να ξαπλώσει και να κοιμηθεί, ακόμη και το να φοράει τα ρούχα του είναι επώδυνο… Σταδιακά απέχει από καθημερινές δραστηριότητες και απομονώνεται, με αποτέλεσμα να οδηγείται ακόμη και σε συμπτώματα κατάθλιψης. Ενίοτε εμφανίζει και συμπτώματα κατάθλιψης.

Η κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου είναι το γεγονός ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος προοδευτικά εξασθενούν, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών ή και λόγω ανοσοκαταστολής, απόρροια κάποιας νόσου ή θεραπείας.

Πάνω από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορέας του ιού, που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα, καθώς έχει νοσήσει από ανεμοβλογιά. Στον έναν στους τρεις ο ιός επανενεργοποιείται, προκαλώντας τη νόσο.

Μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή όπως: Μεθερπητική νευραλγία (PHN), που εμφανίζεται σε περίπου 30% των ασθενών – ο πόνος διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια. Οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα, που εμφανίζεται σε περίπου 25% των ασθενών.

Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται σε 1 στους 3 ανθρώπους, αποτελώντας ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα, που πλήττει τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας.

Η αξία του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη νόσο είναι πολύ μεγάλη, λόγω της υψηλής συχνότητάς του, αλλά και επειδή ο έρπης ζωστήρας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή. Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την αντιμετώπιση του πόνου είναι περιορισμένη.

Τι ισχύει για το νέο εμβόλιο

Στη Ελλάδα κυκλοφορεί από το 2014 εμβόλιο έναντι της νόσου και, πλέον, κυκλοφορεί και ένα νέο εμβόλιο. Τι ξέρουμε ως τώρα για το νέο εμβόλιο:

Την παρούσα χρονική στιγμή το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ηλικίας από 60 έως 75 ετών ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης.

Οι θετικές εξελίξεις στην πρόληψη έναντι του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας αφορούν στο νέο εμβόλιο, που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από το 2018 και πρόσφατα τιμολογήθηκε και στη χώρα μας. Διαθέτει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα με μεγάλη διάρκεια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και άνω.

Προφυλάσσει και ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας και για τους οποίους μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας. Επομένως το νέο εμβόλιο καλύπτει μια μεγάλη και ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα ιατρική ανάγκη.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το νέο εμβόλιο είναι υψηλής κλινικής αξίας για την κοινωνία, τόσο για τη δυνατότητα προστασίας, που προσφέρει σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ηλικίας ≥18 ετών, όσο και για την υψηλή και παρατεταμένη αποτελεσματικότητα που παρέχει σε ενήλικες ηλικίας ≥50 ετών.

Το νέο εμβόλιο δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στη λίστα των συνταγογραφούμενων/αποζημιούμενων σκευασμάτων κι έτσι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες, λόγω κόστους.

Διαβάστε επίσης

Θ. Ζαούτης στο HS για ηπατίτιδα σε παιδιά: Ελέγχονται περιστατικά από τον περασμένο Ιανουάριο

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς που δεν τους προστατεύουν τα εμβόλια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.