Δερματικές και Αφροδίσιες παθήσεις: Νέα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία

Η Δερματολογία – Αφροδισιολογία εξελίσσεται συνεχώς, στη διάγνωση και θεραπεία, καθώς  εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα και νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και μπορεί να δώσει αξιόπιστες και αποτελεσματικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές λύσεις, σε όλα τα παθολογικά και αισθητικά προβλήματα του δέρματος.

Tα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ κ. Γιάννης Μπάρκης (Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), αναφερόμενος στις «Εαρινές Δερματολογικές μέρες της ΕΔΑΕ».

Και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναφερθούν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα ΣΜΝ, θα υπάρξουν εξειδικευμένες ομιλίες και εισηγήσεις για τα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα της πρωκτογεννητικής περιοχής, καθώς επίσης και για τις σύγχρονες βιολογικές θεραπείες των νοσημάτων αυτών, αναφορές στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στις νεοπλασίες των γεννητικών οργάνων και στα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους, καθώς και πράξεις αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας».

Αύξηση των ΣΜΝ

Η κ. Ηλέκτρα Νικολαΐδου (Καθ. Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Ν. «Αντρέας Συγγρός», Ταμίας ΕΔΑΕ), αναφερόμενη στα ΣΜΝ επισήμανε ότι: «Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε αύξηση των ΣΜΝ, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Στα κονδυλώματα, παρατηρείται μείωση της συχνότητάς τους μόνο στις χώρες όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus – HPV).

Η πρόσφατη, στην Ελλάδα, επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV –εκτός από τα κορίτσια– και στα αγόρια 9-18 ετών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κονδυλωμάτων και στη χώρα μας. Η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό γιατρό, τον Δερματολόγο, οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση και συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, όσο και στη μείωση της μετάδοσής τους».

Δερματικές και Αφροδίσιες παθήσεις: Νέα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία

Νέα δεδομένα και εξελίξεις στη διάγνωση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση
Ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης (Καθ. Δερματολογίας ΑΠΘ, Δ/ντής Α’ Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νοσημάτων ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Μέλος ΔΣ ΕΔΑΕ), εξήγησε με λεπτομέρειες ορισμένες εννοιολογικές πτυχές σχετικά με τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα: «Εάν αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο την αιτιολογία μιας δερματοπάθειας, θα καταλήξει με το συμπέρασμα ότι η δερματοπάθειά του συνιστά “αυτοάνοσο” νόσημα.

Αυτοάνοσα, όμως, είναι μόνο τα νοσήματα κατά τa οποία ο οργανισμός αναγνωρίζει στοιχεία της επιδερμίδας του ως ξένα και παράγει αντισώματα εναντίον τους. Τα αντισώματα προσκολλώνται στην επιδερμίδα και προκαλούν εξανθήματα που χαρακτηρίζουν τις δερματοπάθειες αυτές, όπως κυρίως ο ερυθηματώδης λύκος, η πέμφιγα και το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές.

Στις υπόλοιπες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος), η λεύκη κ.ά., παρατηρείται διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει το δέρμα, χωρίς την παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων. Τα νοσήματα αυτά ονομάζονται “αυτοφλεγμονώδη” και σε αυτά ανήκουν τα περισσότερα και τα συχνότερα νοσήματα του δέρματος, πλην αυτών που οφείλονται σε μικρόβια, ιούς και μύκητες.

Νέα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία

Σήμερα διαθέτουμε φάρμακα τα οποία αδρανοποιούν συγκεκριμένα μόρια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση αυτών των δερματοπαθειών και δεν συνοδεύονται από σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ο κ. Δημήτρης Σγούρος (Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Β’ Κλινική Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων ΠΓΝ «Αττικόν», Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ), αναφερόμενος στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στον καρκίνο των γεννητικών οργάνων, εξήγησε: «Τα έξω γεννητικά όργανα σε άνδρες και γυναίκες δεν αποτελούν το πιο συχνό σημείο εντόπισης δερματικού καρκίνου. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά γίνονται όλο και συχνότερα.

Καθυστερεί η διάγνωση 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην καθυστερημένη διάγνωση αυτών των νεοπλασιών, καθώς η κλινική τους εικόνα υπό μορφή προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορεί να “ξεγελά” στα αρχικά τους στάδια. Συγκεκριμένα, στους άνδρες είναι πιο ασυνήθιστος ο καρκίνος του πέους με συχνότητα ~1 περιστατικό/100.000 πληθυσμού.

Αντιθέτως, στις γυναίκες ο καρκίνος του αιδοίου είναι η 4η συχνότερη μορφή γυναικολογικού-ουροποιητικού καρκίνου. Οι παράγοντες κινδύνου είναι κοινοί στα δύο φύλα, με συχνότερους τη χρόνια λοίμωξη με στελέχη του ιού HPV υψηλού κινδύνου, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες (π.χ. σκληρός και ατροφικός λειχήνας).

Ο ρόλος του Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου είναι τριπλός, αποτελώντας τη μοναδική ειδικότητα που μπορεί να χειριστεί πλήρως το σύνολο των περιστατικών ΣΜΝ στα έξω γεννητικά όργανα: α) Πρόληψη μέσω της θεραπευτικής αντιμετώπισης προκαρκινικών αλλοιώσεων, β) Έγκαιρη διάγνωση των διαφόρων τύπων καρκινωμάτων με σημαντικότατη τη συμβολή ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων, γ) Άμεση θεραπεία με τη βοήθεια της Δερματοχειρουργικής».

Η κα Ζωή Απάλλα (Αν. Καθηγήτρια Δερματολογίας ΑΠΘ, Β’ Δερματολογική Κλινική ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Ειδικός Γραμματέας ΕΔΑΕ) αναφέρθηκε στα νέα φάρμακα, στα νέα εμβόλια, καθώς και στο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα. Η ίδια υπογράμμισε ότι: «Η αλματώδης ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας, μας φέρνει πολλά νέα φάρμακα που αφορούν κυρίως τις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Τα νέα φάρμακα είναι ασφαλή, εύκολα στη χρήση και επιτυγχάνουν ένα απολύτως καθαρό δέρμα, το οποίο αλλάζει τη ζωή των ασθενών που τα λαμβάνουν.

Σε επίπεδο εμβολίων έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το 9-δύναμο εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, που προστατεύει όχι μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τα οξυτενή κονδυλώματα. Γίνεται συνήθως σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού.

Πλην των εφήβων, ακόμη και ορισμένα ενήλικα άτομα (έως 45 ετών) που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, αφού πρώτα μιλήσουν με τον Δερματολόγο τους. Σημαντική “άφιξη” αποτελεί το νέο, απόλυτα ασφαλές, ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα που προστατεύει από την εμφάνισή του και από το βασανιστικό άλγος που κάποτε μπορεί να τον ακολουθεί».

Θεραπευτική πρόκληση

Ο κ. Σωτήρης Θεοχάρης (Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΔΑΕ), αναφερόμενος στις πράξεις Αισθητικής Επεμβατικής Δερματολογίας για επίλυση προβλημάτων της πρωκτογεννητικής περιοχής, τόνισε από την πλευρά του: «Τα τελευταία χρόνια, ο Δερματολόγος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα θεραπευτική πρόκληση.

Ολοένα και πιο συχνά γίνεται αποδέκτης αιτημάτων, κυρίως γυναικών αλλά και ανδρών, για επεμβατικές θεραπείες ανάπλασης της πρωκτογεννητικής περιοχής, τόσο για τη βελτίωση της εικόνας όσο και για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Στην 6ετία 2012 – 2018 υπήρξε μια αύξηση κατά 262% των ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων στα έξω γεννητικά όργανα (ASAPS – stats 2018). Ο σύγχρονος Δερματολόγος, έχοντας βαθιά γνώση της παθολογίας και της ανατομίας των έξω γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής χώρας, μακροχρόνια εξοικείωση στη χρήση ενέσιμων εμφυτευμάτων (υαλουρονικού οξέος – λίπους) σε άλλες ανατομικές θέσεις (πρόσωπο, σώμα), μεγάλη εμπειρία στη θεραπευτική χρήση των ιατρικών μηχανημάτων (laser, radiofrequency), καθώς και την κατάλληλη εκπαίδευση στην εφαρμογή των δερματοχειρουργικών πράξεων, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή αυτών των θεραπειών.

Διαβάστε επίσης 

Παπαευαγγέλου: Πάσχα με μάσκες και self test – Σε ύφεση η πανδημία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.