Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει έως και 9 μήνες νωρίτερα την υποτροπή του καρκίνου

Μία νέα εξέταση αίματος εντοπίζει πολύ νωρίς την υποτροπή του καρκίνου, ακόμη και 9 μήνες νωρίτερα από τις παραδοσιακές απεικονιστικές μεθόδους.

Η εξέταση αυτή συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση της υπολειπόμενης νόσου σε μοριακό επίπεδο πριν γίνει μετάσταση. Το 97% των ασθενών με θετικό αποτέλεσμα θα υποτροπιάσουν αν δε λάβουν συμπληρωματική θεραπεία.

Η εξέταση που δείχνει νωρίτερα την υποτροπή του καρκίνου

Με απλά λόγια, όπως εξηγεί ο μοριακός βιολόγος Νίκος Τσούλος, η εξέταση εντοπίζει και παρακολουθεί τις μεταλλάξεις όγκου και παρέχει την υψηλότερη ακρίβεια παρακολούθησης της νόσου, ώστε να μπορεί ο ιατρός να αυξήσει ή να μειώσει τη δοσολογία της θεραπείας αναλόγως με τα αποτελέσματα που δείχνουν την παρουσία ή την απουσία της υπολειμματικής νόσου.

Η εξέταση ονομάζεται Signatera και είναι το πρώτο εργαλείο μοριακής παρακολούθησης του κυκλοφορούντος DNA (ctDNA) στο αίμα παγκοσμίως. Είναι ένα εξατομικευμένο ctDNA τεστ που παρέχει έγκαιρη γνώση με άνω του 99,5% ακρίβεια κλινικής δοκιμής. Η εξέταση πραγματοποιείται αρχικά σε ιστό και οι ανιχνεύσεις πραγματοποιούνται σε αίμα με Celll-Free DNA.

«Οι γνωστές απεικονιστικές μέθοδοι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα την υποτροπή με αποτέλεσμα το ερώτημα της υποτροπής να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των ασθενών: Πέτυχε η θεραπεία; Επιστρέφει ο καρκίνος; Συνεπώς η γνώση που δίνει η εξέταση στον ιατρό ακόμα και 9 μήνες νωρίτερα από τις απεικονιστικές μεθόδους μπορεί να βοηθήσει στην αμεσότερη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων από το θεράποντα ιατρό», επισημαίνει ο κ. Νίκος Τσούλος.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η εξέταση για την υποτροπή του καρκίνου

Κατά την Επικουρική Θεραπεία
• Όταν ο ιατρός πρέπει να αποφασίσει αν οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου Σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ χρειάζονται συμπληρωματική χημειοθεραπεία
• Όταν ο ιατρός θέλει να αποκλιμακώσει (μειώσει) τη θεραπεία

Κατά την Παρακολούθηση
• Όταν ο ιατρός θέλει να ανιχνεύσει την υπολειπόμενη νόσο με ακρίβεια και αξιόπιστα
• Όταν ο ιατρός θέλει να εξαλείψει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα των καρκινικών δεικτών CEA και να ανιχνεύσει την υποτροπή έγκαιρα, όπου θα είναι και δυνατή η αφαίρεσή της χειρουργικά.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα

Ένα θετικό αποτέλεσμα του τεστ υποδεικνύει την παρουσία μοριακής υπολειμματικής νόσου (MRD). Η επανάληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του κατά πόσον το φορτίο της νόσου αυξάνεται ή μειώνεται ως απόκριση στη θεραπεία.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι δεν ανιχνεύθηκε μοριακή υπολειμματική νόσος (MRD). Η επανάληψη του τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί εάν το φορτίο της νόσου παραμένει μη ανιχνεύσιμο ή αυξάνεται για να εντοπιστεί έγκαιρα η υποτροπή.

Ο μοριακός βιολόγος κ. Νίκος Τσούλος

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης για Πισπιρίγκου: Θα κινηθούμε νομικά εναντίον της αν έχει συκοφαντήσει γιατρούς ή νοσηλευτές

Σε πρώτο πρόσωπο: Η ενδομητρίωση κόντεψε να με σκοτώσει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.