Χρόνια νεφρική νόσος και διαβήτης – Οι 5 τρόποι για να καθυστερήσουμε την εξέλιξή της

Μια πολύ σημαντική επιπλοκή του διαβήτη είναι η χρόνια νεφρική νόσος (διαβητική νεφροπάθεια). Ο διαβήτης είναι η συχνότερη αιτία χρόνιας νεφρικής νόσου. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες με διαβήτη θα αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο.

Συμπτώματα και αιτιοπαθογένεια της χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Η χρόνια υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) προκαλεί βλάβες στα νεφρικά σπειράματα με αποτέλεσμα προοδευτικά να απεκκρίνονται πρωτεΐνες στα ούρα. Η κύρια πρωτεΐνη που αποβάλλεται είναι η αλβουμίνη, με συνέπεια την κατακράτηση ύδατος. Επίσης, οι ασθενείς με διαβήτη συχνά παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, που επίσης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στoυς νεφρούς.

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώνει ένας ασθενής με χρόνια νεφρική νόσο είναι κόπωση και ωχρότητα εξαιτίας της αναιμίας (χαμηλός αιματοκρίτης) που συνοδεύει τη χρόνια νεφρική νόσο, οιδήματα (πρήξιμο) και δύσπνοια εξαιτίας της υπερφόρτωσης με υγρά που αδυνατεί να αποβάλλει ο νεφρός, ανορεξία/κακή θρέψη και απώλεια βάρους (λόγω της ουραιμίας που υπάρχει στη χρόνια νεφρική νόσο), οστικά άλγη εξαιτίας της οστεοδυστροφίας που προκαλεί η χρόνια νεφρική νόσος, καθώς και μειωμένη παραγωγή ούρων.

Διάγνωση και έλεγχος

Η διάγνωση της διαβητικής νεφροπάθειας γίνεται με έλεγχο αίματος για κρεατινίνη ορού, με έλεγχο ούρων για αλβουμίνη και με βιοψία νεφρού. Με βάση τα επίπεδα της κρεατινίνης ορού, εκτιμάται ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR). Η χρόνια νεφρική νόσος ταξινομείται σε στάδια ανάλογα με το eGFR και τα επίπεδα λευκωμάτων και αλβουμίνης των ούρων. Υπάρχουν 5 στάδια χρόνιας νεφρικής νόσου. Το στάδιο 1 είναι το πιο ήπιο, ενώ το στάδιο 5 χαρακτηρίζεται από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που απαιτεί υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας (αιμοκάθαρση) ή μεταμόσχευση νεφρού.

Διαβήτης και Χρόνια Νεφρική Νόσος

Στους ασθενείς με διαβήτη ο έλεγχος για χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Για τους διαβητικούς ασθενείς τύπου 1, ο ετήσιος έλεγχος για χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να ξεκινάει 5 χρόνια μετά την αρχική διάγνωσή τους.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαβητική νεφροπάθεια. Ο στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου και να εμποδίσουμε την μετάβαση από το στάδιο 1 στο στάδιο 5 της χρόνιας νεφρικής νόσου. Αυτό επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους:

  • Καλή ρύθμιση σακχάρου. Στόχος είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C) να είναι μικρότερη από 7%.
  • Καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Στόχος είναι η αρτηριακή πίεση να είναι μικρότερη από 130/80 mmHg.
  • Απώλεια βάρους
  • Άσκηση
  • Άναλος δίαιτα και δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

 

Χριστίνα Αγγελάκη
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
MSc Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
www.genikos-giatros.gr

 

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στην Ευρώπη – Ανακαλούνται σοκολάτες και αυγά Kinder λόγω σαλμονέλλας

10 κανόνες για να προλάβουμε τη γρίπη και τις ιώσεις του αναπνευστικού

Η καλύτερη και η χειρότερη μυρωδιά – Και σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.