Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής – Πάνω από 600.000 Έλληνες παλεύουν με τη μανιοκατάθλιψη

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (ή μανιοκατάθλιψης) έχει οριστεί η 30ή Μαρτίου, ημέρα γέννησης του Vincent Van Gogh, ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή. Κάθε χρόνο οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, προχωρούν σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, ενημερώνοντας για την ψυχική αυτή διαταραχή και τα συμπτώματά της.

Η διπολική διαταραχή είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας (ανεβασμένης & εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία).

Πάνω από 600.000 Έλληνες παλεύουν με τη μανιοκατάθλιψη

Παγκοσμίως, 46 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διπολική διαταραχή, με περίπου ίσο αριθμό αντρών και γυναικών. Εκτιμάται ότι, το 2,6 % του γενικού πληθυσμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, έχει διπολική διαταραχή. Στην Ελλάδα υπολογίζονται πάνω από 600.000 οι πάσχοντες.

Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία, με το 76% των πασχόντων να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα πριν την ηλικία των 21 ετών.Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με περίπου έναν στους τέσσερις που λαμβάνουν αγωγή να ξανακάνουν επεισόδιο κάθε χρόνο.

Η διπολική διαταραχή έχει αρνητική επίπτωση στις προοπτικές απασχόλησης, τις επιδόσεις στην εργασία και την παρουσία στην εργασία. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα άτομα με διπολική διαταραχή χάνουν κατά μέσο όρο 17 ημέρες εργασίας ή δραστηριοτήτων ετησίως. Επίσης είναι η 12η αιτία μέτριας έως σοβαρής αναπηρίας παγκοσμίως.

Συχνά, δεν αναγνωρίζεται ως ασθένεια και οι άνθρωποι μπορούν να υποφέρουν για χρόνια πριν να διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί. Όπως ο διαβήτης ή καρδιακή νόσος, η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

Την Παρασκευή 1 Απριλίου και ώρα 19:00-21:00 θα διεξαχθεί η Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών, με θέμα τη διαχείριση μιας διπολικής κρίσης

Η ομάδα συντονίζεται από ειδικευόμενους Ψυχολόγους του BipolarLab.com στο πλαίσιο της ειδίκευσής τους στις Διαταραχές της Διάθεσης στο εκπαιδευτικό κέντρο του BipolarLab.Edu.gr

Στην Ανοιχτή Ομάδα μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, ασθενής ή συγγενής και χωρίς κάποια δέσμευση συμμετοχής για επόμενες συναντήσεις.

Σκοπός της ομάδας είναι η αυτοβοήθεια και η αλληλοκατανόηση πάνω σε ζητήματα που αφορούν τη Διπολική διαταραχή μέσα από το μοίρασμα προσωπικών εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων με άλλα μέλη της ομάδας τα οποία έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.

Ενδεικτικά, θα συζητηθούν ερωτήματα όπως:

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια μιας κρίσης:

Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε μια διπολική κρίση;

Ποια η βοήθεια του υποστηρικτικού περιβάλλοντος;

Για να συμμετέχετε στην Ανοιχτή ομάδα ακολουθείστε τον σύνδεσμο του zoom: https://us02web.zoom.us/j/86406345066

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ), σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει ότι, «Η φετινή κρίση με τον κορωνοϊό ενδέχεται να αυξήσει τις υποτροπές και τις νοσηλείες των διπολικών ασθενών μας καθώς και να τους επιβαρύνει ιδιαίτερα δεδομένου ότι έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καπνίσματος, υπέρτασης και παχυσαρκίας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό», γι αυτό και παρέχει δωρεάν και πανελλαδικά διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά μαθήματα τα οποία βοηθάνε στην μάθηση και καλύτερη διαχείριση της διπολικής διαταραχής, κατάθλιψης, άγχους καθώς και δωρεάν εβδομαδιαία διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης για διπολικούς ασθενείς και συγγενείς.

Για πληροφορίες και εγγραφές στο ManioKatathlipsi.gr

Τι είναι η διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί ασυνήθιστες αλλαγές στη διάθεση ενός ατόμου, επηρεάζει την ενέργεια, και την ικανότητά του να λειτουργήσει. Διαφέρει από μια συνήθη αλλαγή διάθεσης, τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής είναι σοβαρά. Μπορούν να οδηγήσουν στη διάλυση σχέσεων, απώλεια εργασίας ή κακή απόδοση στο σχολείο, ακόμη και στην αυτοκτονία. Αλλά υπάρχει μια καλή είδηση: η διπολική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί, και οι άνθρωποι με την ασθένεια αυτή μπορεί να οδηγηθούν σε μια πλήρη και παραγωγική ζωή.

Η διπολική διαταραχή προκαλεί δραματικές εναλλαγές της διάθεσης -από υπερβολικά «υψηλή» και / ή ευερέθιστη, στη θλίψη και την απελπισία, και τούμπαλιν, συχνά με περιόδους φυσιολογικής διάθεσης στο μεταξύ διάστημα. Σοβαρές αλλαγές στην ενεργητικότητα του ατόμου και τη συμπεριφορά συνοδεύει αυτές τις αλλαγές στη διάθεση. Οι περίοδοι αυτές των καλών και κακών στιγμών του ασθενούς, καλούνται επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης 

Η πάθηση που προτιμά τους φωνακλάδες

Τα νέα οικογενειακά πρότυπα και τα διαζύγια – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία των τελευταίων 50 ετών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.