Το στόμα μας καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας

Η πρόληψη είναι πρώτη προτεραιότητα και σε ό,τι αφορά τη στοματική υγεία, σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης στο πλαίσιο συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας. την Παρασκευής 18 Μαρτίου 2022 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα της φετινής χρονιάς «Να είσαι περήφανος για το στόμα σου, είναι αυτό που συνδέει το σώμα, το μυαλό και την καρδιά μας», είναι ο κοινός παρονομαστής του οδοντιατρικού κόσμου της χώρας ο οποίος στις 20 Μαρτίου μεταδίδει παντού το μήνυμα της σημασίας της στοματικής υγείας και της οδοντιατρικής φροντίδας για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπων υποφέρουν

O κύριος Δεβλιώτης με αναφορές σε στατιστικές της FDI, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπων υποφέρουν από τις πιο συχνές στοματικές παθήσεις όπως η Τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα με αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο 30% των ανθρώπων μεταξύ 65 και 74 ετών να μην έχουν τα δικά τους δόντια.

Όσον αφορά στην οδοντιατρική η κατάσταση, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, χειροτερεύει ραγδαία αφού απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε ασφαλιστική κάλυψη και πρόνοια με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να διατηρήσουν τη στοματική τους υγεία.

Όπως τόνισε ο κύριος Δεβλιώτης το στόμα αποτελεί καθρέφτη της γενικότερης υγείας του οργανισμού και πολλές φορές χώρο της πρώτης εκδήλωσης συστηματικών παθήσεων όπως καρκίνου, λευχαιμίας, δερματοπαθειών, ιογενών λοιμώξεων.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή του ασθενή καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τονίστηκε με έμφαση ότι, κατά την περίοδο 2009-2019 ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών οσον αφορά στις δαπάνες κάλυψης οδοντιατρικών αναγκών μειώθηκε κατά 67% και συνεχίζει να μειώνεται εξαιτίας της πρωτοφανούς πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανίας και της οικονομικής δυσπραγίας που αυτά συνεπάγονται.

Ρήτρα Στοματικής Υγείας

Είναι αναγκαίο – τόνισε ο κος Δεβλιώτης – να υιοθετήσει η Ελληνική Πολιτεία την πρόταση της ΕΟΟ για ρήτρα Στοματικής Υγείας 5% στον προϋπολογισμό των χρημάτων που δαπανούνται για το σύνολο της υγείας προκειμένου να μην υπάρχει συμπολίτης μας χωρίς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη στοματική του κοιλότητα, γιατί τα δόντια εξασφαλίζουν την μάσηση, την ομιλία, την αισθητική, την ψυχική υγεία. “Η έλλειψη μέριμνας από πλευράς της πολιτείας είναι κοινωνικά απαράδεκτη και πολιτικά ανεπίτρεπτη!” τόνισε χαρακτηριστικά.

Καρκίνος του στόματος

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της ΕΟΟ αναφέρθηκε στον καρκίνο του στόματος που αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου παγκοσμίως με περίπου 380,000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (180,000 θάνατοι ετησίως).

Παρά τις σημαντικές προόδους στη θεραπευτική αντιμετώπιση, τα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης παραμένουν χαμηλά (σε πολλές μελέτες δεν ξεπερνούν το 50%), γεγονός που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με καθυστερήσεις στην ανίχνευση και, συνακόλουθα, προχωρημένο στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση.

Εντούτοις, η δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα θα μπορούσε να αντιστραφεί μέσω της πρωτογενούς πρόληψης (δηλαδή της αποφυγής έκθεσης σε γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών) και της δευτερογενούς πρόληψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα συμμετάσχει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων όπου θα παραθέσει – μεταξύ άλλων – τα αποτελέσματα των τελευταίων μελετών που έχει εκπονήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Τέλος ακολούθησε ημερίδα, όπου καταξιωμένοι καθηγητές Ιατρικής κατεδειξαν τη σημασία της στοματικής υγείας και τη διασύνδεση της με τη γενική υγεία του ανθρώπου. Συμμετείχαν οι κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Καθηγητής Ιατρικής και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ., Αθανάσιος Πουλόπουλος, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Οδοντιατρικής Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Κούγιας, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Τσαλίκης, Καθηγητής Περιοδοντολογίας, Γεώργιος Γιαννακούλας, Αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Καλλιόπη Κωτσα, Αναπλ. Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας – Διαβητολογίας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Λουκάς Αθανασιάδης, Καθηγητής Ψυχιατρικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης που κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της στρογγυλής τράπεζας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Διαβάστε επίσης

Προσκεκλημένος στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Υγεία και τη Μετανάστευση στην Κωνσταντινούπολη ο Θ. Ζαούτης

Υπόκλιση στη 15χρονη που γεννήθηκε χωρίς άκρα και είναι πρωταθλήτρια στο pole dancing

Πόσο αποτελεσματική είναι μία τέταρτη δόση mRNA εμβολίου κατά της Όμικρον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.