Η κλιματική αλλαγή φέρνει νωρίτερα την εποχή της γύρης

Η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλώσει την εποχή των αλλεργιών και οι τιμές της γύρης είναι υψηλότερες, γεγονός που θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Η εποχή της γύρης ξεκινά νωρίτερα

Η εποχή της γύρης μπορεί να ξεκινά 10-40 ημέρες νωρίτερα και να διαρκεί 5-20 ημέρες περισσότερο, με τα επίπεδα γύρης να τριπλασιάζονται σε ορισμένες περιοχές εάν δεν περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο ζεστός καιρός προκαλεί τα φυτά να ανθίζουν νωρίτερα και να συνεχίσουν να ανθίζουν αργότερα, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα από την καύση καυσίμων όπως ο άνθρακας, η βενζίνη και το φυσικό αέριο βοηθά τα φυτά να παράγουν περισσότερη γύρη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 15 γύρες φυτών στις ΗΠΑ και ιστορικά δεδομένα γύρης που συλλέχθηκαν από 100 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή για να υπολογίσουν πόσο θα διαρκέσει η εποχή των αλλεργιών και πώς θα αλλάξουν οι εκπομπές γύρης καθώς οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται τα επόμενα 80 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία και η βροχόπτωση θα επηρεάσουν τις ημερήσιες εκπομπές γύρης με βάση την περιοχή και τον τύπο της γύρης. Η ετήσια συνολική εκπομπή γύρης θα μπορούσε να αυξηθεί από 15% έως 40% λόγω της εποχικής αλλαγής και της παραγωγής γύρης λόγω της θερμοκρασίας. Επιπλέον, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή γύρης κατά 200% έως το 2100.

Η εποχή της γύρης ξεκινά από τα μέσα Φεβρουαρίου

Η εποχή των αλλεργιών έχει ήδη επιδεινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και οι αλλεργιολόγοι λένε ότι η εποχή της γύρης στις ΗΠΑ ξεκινούσε στα μέσα Μαρτίου και τώρα ξεκινά συχνά στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ερευνητές μιλούν για μια ισχυρή σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των μεγαλύτερων εποχών γύρης.

Ιστορικά, τα δέντρα ήταν κυρίαρχα κατά την περίοδο της ανοιξιάτικης γύρης, και το καλοκαίρι κυριαρχούσαν οι αλλεργίες από το γρασίδι. Όμως, στο νέο μοντέλο, αυτές οι εποχές θα αλληλοκαλύπτονται, γεγονός που θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα για όσους έχουν αλλεργίες και άσθμα.

«Οι αλλεργίες που προκαλούν προβλήματα στη μύτη και φαγούρα στα μάτια, είναι επίσης η βάση του άσθματος, που είναι μια πιο σοβαρή πάθηση», δήλωσε στο NBC News ο Patrick Kinney, PhD, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Οι άνθρωποι πιθανότατα θα αισθάνονται χειρότερα και θα χρειάζονται περισσότερα φάρμακα όσο περνάει ο καιρός και περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα γίνουν αλλεργικοί στη γύρη επίσης», είπε.

Διαβάστε επίσης

Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα – Η τέχνη της ανατροφής του παιδιού

Αναμένεται έξαρση γρίπης και COVID-19 τις επόμενες μέρες – Σήμερα οι αποφάσεις για τα σελφ τεστ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.