Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση πολύ νωρίς, πριν τα 40, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση με όσες έχουν εμμηνόπαυση στη μέση ηλικία των 50-51 ετών, όπως δείχνει μία νέα βρετανο-κινεζική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γουέντινγκ Χάο του κινεζικού Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο, ανέλυσαν στοιχεία για 153.291 γυναίκες στη Βρετανία με μέση ηλικία 60 ετών. Η διάγνωση κάθε είδους άνοιας (Αλτσχάιμερ, αγγειακής κ.ά.) συσχετίστηκε με την ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση.

Πρόωρη εμμηνόπαυση πριν τα 40

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 40, είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης με άνοια αργότερα. Εκείνες που εισήλθαν σε εμμηνόπαυση πριν τα 45 τους, είχαν 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα άνοιας πριν τα 65 τους. Όσες είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 52, είχαν παρόμοια πιθανότητα άνοιας με εκείνες που είχαν εμμηνόπαυση στα 50-51.

Μολονότι οι γυναίκες κινδυνεύουν μετά την εμμηνόπαυση περισσότερο από εγκεφαλικό (κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια αγγειακού τύπου), η νέα μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία της εμμηνόπαυσης και στον κίνδυνο αγγειακής άνοιας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η άνοια είναι δυνατό να προληφθεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι που οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως η συχνή άσκηση, η συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το κόψιμο του καπνίσματος και του αλκοόλ, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η λήψη επαρκούς βιταμίνης D και, αν το συστήσει ο γιατρός, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου», δήλωσε η Χάο.

Πιθανή αιτία η μείωση των επιπέδων των ορμονών οιστρογόνων

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μείωση των επιπέδων των ορμονών οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελεί μία αιτία για τη σχέση μεταξύ πρόωρης εμμηνόπαυσης και άνοιας. «Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη οιστρογόνων μακροπρόθεσμα ενισχύει το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση», ανέφερε η Χάο. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν στενά τυχόν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης στις γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 45.

Η άνοια επιφέρει σοβαρές αλλαγές στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας την ικανότητα ενός ανθρώπου να θυμάται, να λαμβάνει αποφάσεις και να μιλάει. Η συχνότερη μορφή άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και η δεύτερη συχνότερη είναι η αγγειακή άνοια Και οι δύο είναι πιο συχνές σε προχωρημένη ηλικία. Άλλες παθήσεις που πλήττουν περιοχές του εγκεφάλου μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε άνοια, ενώ κάποιος είναι δυνατό να έχει άνοια εξαιτίας όχι μόνο μίας αιτίας αλλά περισσοτέρων.

Διαβάστε επίσης

Οι όμορφοι και ελκυστικοί άνθρωποι μπορούν να είναι περήφανοι για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Εριέττα Κούρκουλου – Βίκυ Λοΐζου: Δυο νέες γυναίκες στη μάχη κατά του καρκίνου

Σήμερα η απόφαση για τις μάσκες – Ως το τέλος Μαρτίου η περαιτέρω άρση των μέτρων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.