Πώς μοιάζουν τα αρχικά συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Πως μοιάζουν τα αρχικά συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Ποιες είναι οι ενοχλήσεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχω σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και την πρόληψη της εξέλιξής της.

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχω σκλήρυνση κατά πλάκας;

Με τη σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν έχει ακόμη διαγνωστεί, τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από νέες και σαφώς ανησυχητικές σωματικές αλλαγές που σας εμποδίζουν να λειτουργήσετε έως αόριστες φαινομενικές αισθήσεις που θα μπορούσαν να συνδέονται με άλλες περιστάσεις και είναι απίθανο να προκαλέσουν άμεσο συναγερμό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα ύποπτα σημάδια της ΣΚΠ και να διαγνώσετε την πάθηση το συντομότερο δυνατό για να επωφεληθείτε από τις πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες τώρα.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ΣΚΠ είναι μια χρόνια και συχνή ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν πολύ και για την πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, τα σημάδια της νόσου έρχονται και παρέρχονται. Οι περίοδοι ύφεσης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαρκέσουν μόλις μια εβδομάδα ή από μήνες έως χρόνια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εάν τα συμπτώματα δεν αναγνωριστούν έγκαιρα, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπιστεί η ΣΚΠ.

Αλλά όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, η πρώιμη έναρξη θεραπείας της νόσου συσχετίστηκε με βελτιωμένη ανάρρωση μιας υποτροπής της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αποτρέποντας επομένως τη μακροχρόνια αναπηρία, σύμφωνα με μια μελέτη στο τεύχος Απριλίου-Ιουνίου 2021 του περιοδικού Multiple Sclerosis Journal: Experimental, Translational and Clinical.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Τα συμπτώματα της ΣΚΠ ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού που έχει προσβληθεί. Σύμφωνα με την National Multiple Sclerosis Society , τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Η κόπωση είναι τόσο έντονη που εμποδίζει την ικανότητα να λειτουργείς στο σπίτι και στην εργασία.
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα συχνά γίνεται αισθητό στον κορμό, το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.
  • Προβλήματα με το περπάτημα λόγω ισορροπίας, μυϊκής αδυναμίας, δυσκαμψίας ή κόπωσης.
  • Οπτικά ζητήματα όπως θολή όραση και πόνος με την κίνηση των ματιών.
  • Ζάλη και ίλιγγος με αισθήματα έλλειψης ισορροπίας ή ζαλάδας.
  • Δυσκοιλιότητα ή απώλεια ελέγχου των εντέρων.
  • Προβλήματα ουροδόχου κύστης.
  • Προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη και η επεξεργασία.
  • Υπάρχουν επίσης λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως προβλήματα κατάποσης, ανεξέλεγκτο τίναγμα, προβλήματα ομιλίας, αισθήσεις κνησμού, βελόνες ή κάψιμο, πονοκέφαλοι, προβλήματα αναπνοής και απώλεια ακοής.

Με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, «υπάρχουν τα πιο κοινά συμπτώματα, όπως η απώλεια όρασης στο ένα μάτι, για τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι θα αξιολογηθούν πολύ γρήγορα», λέει η νευρολόγος Δρ. Jennifer Orthmann-Murphy, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ειδικός στη σκλήρυνση κατά πλάκας στο health.usnews.com. «Αυτό μπορεί να συσχετιστεί με οπτική νευρίτιδα, η οποία είναι ένα κοινό σύμπτωμα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλά το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε εάν χάσετε την όραση είναι να το ελέγξετε.”

Τα αρχικά συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Κάτι που είναι γνωστό ως «αγκαλιά της ΣΚΠ» είναι μια άλλη ανησυχητική εμπειρία. “Είναι ένα είδος αίσθησης συμπίεσης γύρω από τον κορμό σας που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε επίπεδο”, εξηγεί η Orthmann-Murphy. «Αυτό αντιστοιχεί με μια βλάβη του νωτιαίου μυελού. Αισθάνεσαι σαν να σε αγκαλιάζουν, αλλά είναι ένα περίεργο συναίσθημα. Η αίσθηση ενός δωματίου που περιστρέφεται ή η διπλή όραση είναι επίσης σημάδι της ΣΚΠ, σημειώνει.

Ωστόσο, άλλα αρχικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι πιο εύκολο να παραβλεφθούν, τουλάχιστον στην αρχή, καθώς υπάρχει επικάλυψη με πολλαπλές πιθανές αιτίες. Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως τα μονόπλευρα συμπτώματα, μπορεί να παραπέμπουν σε ΣΚΠ.

«Είναι τα πιο ύπουλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά του σώματος ή απλώς στο πόδι», λέει η Orthmann-Murphy. «Μερικές φορές μπορεί να σηκωθείς το πρωί με αυτό και απλώς να νομίζεις ότι κοιμήθηκες λάθος, ή κάτι τέτοιο. Εάν σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας, το αισθάνεσαι για μια ή δύο εβδομάδες και μετά υποχωρεί από μόνο του. Τότε είναι που αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι ήταν στην πραγματικότητα αυτό το επεισόδιο».

Η ανισορροπία μπορεί να είναι ένα άλλο ασαφές αλλά επίμονο σύμπτωμα της ΣΚΠ. «Είναι σαν να σκοντάφτεις πάνω σε πράγματα ή σαν να νιώθεις ότι περπατάς σε μια βάρκα», λέει η Orthmann-Murphy. «Όταν εμφανίζεται αργά, μπορεί να είναι πολύ μπερδεμένο. Και μπορεί να είναι δυσδιάκριτο, όταν πέφτετε πιο συχνά όταν τα φώτα είναι σβηστά, ή κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι τραυματισμού του νωτιαίου μυελού».

«Δεδομένου ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι απατηλά, η εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ή να αγνοηθεί για χρόνια», λέει η Δρ Lauren Krupp, καθηγήτρια νευρολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Περιεκτικής Φροντίδας για Πολλαπλή Σκλήρυνση του NYU Langone . «Όμως, μόλις ο ασθενής δει έναν νευρολόγο, θα ληφθεί ιατρικό ιστορικό και θα ληφθεί μαγνητική τομογραφία, και εάν πρόκειται για σκλήρυνση κατά πλάκας, θα εμφανιστούν ενδεικτικές ουλές (βλάβες) στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό».

«Όποια συμπτώματα κι αν αντιμετωπίζετε, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να πηγαίνετε στο γιατρό όταν τα πράγματα δεν φαίνονται καλά», λέει η Krupp. “Εάν η διάγνωσή σας είναι ΣΚΠ, πιθανότατα θα εντοπιστεί και ο τύπος που έχετε.”

Διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος

«Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) που καλύπτει τις νευρικές ίνες και διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος», εξηγεί η Δρ Bardia Nourbakhsh, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στο Johns Hopkins Medicine στο Βαλτιμόρη.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας κάνει αισθητή την παρουσία της και επιδεινώνει την υγεία προτού οι άνθρωποι μάθουν πραγματικά ότι την έχουν. Τα άτομα που τελικά διαγιγνώσκονται με σκλήρυνση κατά πλάκας τείνουν να χρειάζονται περισσότερη ιατρική φροντίδα τα χρόνια πριν από τη διάγνωση, λέει ο Nourbakhsh. Κατά τη διάρκεια αυτού του παραθύρου, σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για νευρολογικά συμπτώματα και περισσότερες επισκέψεις σε γιατρούς, ένα έως πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Τα συγκεκριμένα γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας τείνουν να είναι αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας, λέει η Nourbakhsh. Τέτοιες αλλαγές είναι λεπτές, προσθέτει, και ταυτίζονται με εξειδικευμένες εξετάσεις σε ορισμένα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΣΚΠ.

«Παρόλα αυτά, η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας απαιτεί τυπικά συμπτώματα, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν αυτά που ονομάζονται κρίσεις πολλαπλής σκλήρυνσης», λέει η Nourbakhsh.

«Πράγματα όπως οξεία απώλεια όρασης, ίλιγγος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία και δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου που διαρκούν πολύ – διαρκούν μέρες έως εβδομάδες, όχι δευτερόλεπτα ή λεπτά». Για τα άτομα που έχουν αυτά τα συμπτώματα, η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και η ανάλυση νωτιαίου υγρού βοηθούν στη διάγνωση, λέει.

«Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια μεταβλητή ασθένεια από ασθενή σε ασθενή», τονίζει η Nourbakhsh. «Σπάνια θα συναντήσετε δύο ασθενείς με την ίδια εμπειρία. Υπάρχουν ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας και δεν έχουν μακροχρόνια ή χρόνια ή αόρατα συμπτώματα. Κάνουν μια εντελώς φυσιολογική ζωή και είναι απολύτως υγιείς».

Ωστόσο, προσθέτει, άλλοι ασθενείς έχουν συμπτώματα από τις κρίσεις τους και έχουν χρόνια συμπτώματα που είναι συνεχή και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και τη γενική υγεία τους. Τα καλά νέα, λέει ο Nourbakhsh, είναι: «Τώρα, έχουμε τόσες πολλές επιλογές για να προσαρμόσουμε τη θεραπεία σε συγκεκριμένους ασθενείς».

Θεραπεία

Πριν από λιγότερο δέκα χρόνια, η Orthmann-Murphy λέει ότι υπήρχε μια «χούφτα φάρμακα» διαθέσιμα για τη θεραπεία της ΣΚΠ. Τώρα, αντίθετα, «έχουμε πολλά φάρμακα με περισσότερες από 23 επιλογές φαρμάκων, λέει.

Οι θεραπείες λειτουργούν αλλάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να το αποτρέψουν από το να προκαλέσει περαιτέρω βλάβες, εξηγεί. Όσο γρηγορότερα μπορεί να διαγνωστεί η ΣΚΠ και να ξεκινήσει η θεραπεία για την πρόληψη όσο το δυνατόν λιγότερων βλαβών, τόσο καλύτερα για τους ασθενείς. «Λέω στους ασθενείς μου ότι ο στόχος μου για τα ραντεβού μας είναι να είναι πολύ βαρετά – γιατί όλα είναι καλά», λέει.

Τύποι Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Η National MS Society κατηγοριοποιεί τέσσερις τύπους ΣΚΠ:

Κλινικά απομονωμένο σύνδρομο. Το πρώτο επεισόδιο νευρολογικών συμπτωμάτων. Πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες, αλλά δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως σε διάγνωση ΣΚΠ εκτός εάν παρατηρηθούν βλάβες σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ένα άτομο σε αυτή την περίπτωση έχει μεγάλη πιθανότητα για δεύτερο επεισόδιο συμπτωμάτων και διάγνωση ΣΚΠ.

Σκλήρυνση κατά πλάκας που υποτροπιάζει. Περίπου το 85% των ατόμων με σκλήρυνση διαγιγνώσκεται αρχικά με αυτή τη μορφή ΣΚΠ. Χαρακτηρίζεται από περιόδους ενεργών συμπτωμάτων που εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης, κατά τις οποίες τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά ή μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πρωτοπαθής προϊούσα ΣΚΠ. Είναι μια σπάνια μορφή και εξελίσσεται από την αρχή χωρίς οξείες υποτροπές και υφέσεις στα συμπτώματα. Μεταξύ 10% και 15% των ατόμων με ΣΚΠ διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο.

Δευτερογενής προϊούσα ΣΚΠ. Με την πάροδο του χρόνου, σε μερικούς άνθρωποι οι εξάρσεις των συμπτωμάτων συνεχίζονται, μπορεί να εμφανιστούν νέα συμπτώματα και η νόσος εξελίσσεται σταθερά, οδηγώντας σε σταδιακά αυξανόμενα επίπεδα αναπηρίας.

Διαβάστε επίσης

Μαύρο δίμηνο με πάνω από 5.200 νεκρούς από επιπλοκές της COVID-19

Η Όμικρον 2 μπορεί να παρατείνει την πανδημία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.