Η συσκευή αποστείρωσης από το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής και το Ινστιτούτο Παστέρ σκοτώνει τον SARS COV 2 σε δευτερόλεπτα

Η ελληνική πατέντα αποστείρωσης και κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους ίσως σώσει ζωές αν χρησιμοποιηθεί σωστά σε χώρους συγχρωτισμού όπως λεωφορεία, μετρό, σχοελία, πανεπιστήμια, νοσκομεία κ.ά.

Τη συγκεκριμένη συσκευή σχεδίασε και κατασκεύασε ερευνητική ομάδα καθηγητών του κατασκευαστικού τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και έλεγξε -σε πραγματικό χρόνο– το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur.

Τι κυκλοφορεί σήμερα

Οι συσκευές αποστείρωσης που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά δυστυχώς δεν παρέχουν το απαιτούμενο αποτέλεσμα διότι:
Από πλευράς τεχνολογίας χρησιμοποιούν τεχνικές οι οποίες δεν είναι ικανές πράγματι να σκοτώσουν τον κορωνοϊό. Μερικές δε έχουν τεχνολογία (ιονιστές, οζονιστές, ηλεκτροστατικά φίλτρα κλπ.) που ίσως περισσότερο κακό μπορεί να κάνουν παρά καλό. Για παράδειγμα , λόγω του ηλεκτρικού φορτίου που προσδίδεται στα σωματίδια από τα ηλεκτροστατικά φίλτρα, και τα οποία σωματίδια πιθανόν να εμπεριέχουν και τον κορωνοϊό, αυτά που διαφεύγουν (και είναι πολλά) προσκολλώνται με μεγαλύτερη δύναμη (λόγω ηλεκτροστατικής έλξης) στο πνευμονικό παρέγχυμα.

Σε διεθνές επίπεδο ακόμα και οι συσκευές που χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία (εγνωσμένο όπλο καταστροφής ιών και βακτηριδίων) αδυνατούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό που μεταφέρεται με σωματίδια «εν πτήσει» (που είναι αερομεταφερόμενα) διότι έχει ήδη αποδειχθεί ότι για να «σκοτωθεί» ο συγκεκριμένος ιός , η ακτινοβολία πρέπει να επιδράσει σε αυτόν τουλάχιστον επί 10 έως 40 δευτερόλεπτα.

Συσκευές με υπεριώδη ακτινοβολία

Συνεπώς όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία σε απλό συνδυασμό ανεμιστήρων, δεν μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό, διότι τα σωματίδια αυτά λόγω της ταχύτητας του αέρα δεν δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να επιδράσει η ακτινοβολία επί του ιού.

Οι πιο προχωρημένες τέτοιες συσκευές οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία σε συνδυασμό με φίλτρα HEPA, με το απλό σκεπτικό ότι το φίλτρο αυτό «συλλαμβάνει» τους ιούς και ταυτόχρονα η ακτινοβολία έχει τον χρόνο να τους εξοντώσει, θα ήταν σωστή εάν η γεωμετρία του φίλτρου ήταν τέτοια που θα επέτρεπε την πλήρη έκθεση στην ακτινοβολία της συνολικής επιφάνειας του φίλτρου, ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ λόγω του τρόπου κατασκευής ενός τέτοιου φίλτρου. Είναι δηλαδή ζήτημα εάν πραγματικά ακτινοβολείται μόλις το 1% της επιφάνειας του φίλτρου αυτού!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Επίσης άλλοι βασικοί τεχνικοί παράγοντες των συσκευών αυτών είναι αφενός η ταχύτητα εκροής του αέρα από την συσκευή (πόσο γρήγορα «φυσάει» τον φιλτραρισμένο αέρα- στοιχείο απαραίτητο για την δημιουργία ρευμάτων ανακυκλοφορίας) καθώς και ο όγκος του αέρα που φιλτράρεται ανά ώρα (αυτή είναι η παροχή , και μετράται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα) και αφετέρου τα γεωμετρικά στοιχεία της συσκευής (π.χ. είσοδος – έξοδος του αέρα).

Για παράδειγμα, πρόσφατα αγορασθείσες συσκευές για αίθουσες διδασκαλίας Πανεπιστημίου, μεγέθους 130 τετραγωνικών μέτρων και ύψος 4 μέτρων (δηλαδή όγκου 520 κυβικών μέτρων, έχοντας μια μέγιστη ταχύτητα αέρα 1,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (όσο περίπου και η έντονη αναπνοή ενός ανθρώπου) και οι οποίες έχουν είσοδο του αέρα 5 μόλις εκατοστά από το πάτωμα (περισσότερο προσομοιάζουν με ηλεκτρικές… σκούπες), είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να καθαρίσουν τον αέρα αρκετά γρήγορα μια και στην αίθουσα αυτή συνυπάρχουν 120 φοιτητές , όπου ο ένας αναπνέει την ανάσα του άλλου.

Τα ζητούμενα για την αποστείρωση του αέρα

Τα ζητούμενα λοιπόν για την αποστείρωση του αέρα από οποιαδήποτε συσκευή θα πρέπει να είναι:

  • Τεχνολογία για Πραγματική αποστείρωση και εξολόθρευση των ιών συμπεριλαμβανομένου και του SARS COV 2
  • Μεγάλη ταχύτητα αποστείρωσης του αέρα.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ οι ερευνητές κατόρθωσαν να δώσουν μια καταπληκτική απάντηση στα παραπάνω ζητούμενα, η οποία απάντηση είναι και η πατέντα που κατοχυρώνεται σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ελληνική πατέντα

Η τεχνολογία της πατέντας χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία, φίλτρα HEPA αλλά σε συνδυασμό με ΤΡΙΤΟ ΦΙΛΤΡΟ από ειδικό υλικό το οποίο ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ στην υπεριώδη ακτινοβολία, και συνεπώς ο ιός που θα εισέλθει στη συσκευή καταστρέφεται σε ποσοστό 100%.

Επίσης η τεχνολογία της πατέντας εξασφαλίζει ροές αέρα με πολλαπλάσιες ταχύτητες από αυτές των άλλων συσκευών.

Πιλοτικά πειράματα σε κλειστούς χώρους (αίθουσα διδασκαλίας, μετρό και λεωφορείο) απέδειξαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αποστειρώνει τον αέρα κλειστών χώρων σε ποσοστό μέχρι 90% εντός μόλις 15 λεπτών.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι θα μπορούν κλειστοί χώροι, όπου υπάρχει έντονος συνωστισμός, όπως τρένα, τραμ, λεωφορεία, αίθουσες διδασκαλίας, νοσοκομεία (όπου υπάρχουν και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις) και εστιατόρια να γίνουν ασφαλέστεροι για την υγεία των πολιτών.

Ήδη εξετάζονται δυνατότητες ΑΜΕΣΗΣ παραγωγής σε συνεργασία με ελληνικές βιομηχανίες αλλά και στο εξωτερικό.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΟΑΣΘ χρησιμοποιεί λάμπες UVC για την αποστείρωση των εσωτερικών επιφανειών των λεωφορείων.
Έχει αποδειχθεί από διεθνείς έρευνες πανεπιστημίων ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 είναι ΚΥΡΙΩΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΟΣ. Συνεπώς θα πρέπει να αποστειρώνεται κυρίως ο αέρας παρουσία των επιβατών.

Διαβάστε επίσης

5 τύποι τοξικών συντρόφων και τα χαρακτηριστικά τους

Ζήτημα ημερών πλέον η απόλυτη επικράτηση της Όμικρον στη χώρα

Ολονύχτια μάχη για να κρατηθεί στη ζωή 16χρονη με κορονοϊό – Τη μετέφεραν στα πρόθυρα ανακοπής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.