ΕΚΑΒ: Άσκηση ετοιμότητας με σενάριο φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Εντυπωσιακά είναι τα στιγμιότυπα από την άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σε αεροσκάφος Α320, με 94 επιβαίνοντες, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης προς απογείωση εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα κινητήρα του.

Ειδικότερα, παρουσία του Προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του Chief Operations Officer της Fraport Greece, Ηλία Μαραγκάκη, οι διασώστες και οι ιατροί του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν με επιτυχία στη προγραμματισμένη ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακή άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας (Emergency Exercise) της Fraport Greece, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

ΕΚΑΒ: Άσκηση ετοιμότητας με σενάριο φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους
ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Chief Operations Officer της Fraport Greece Ηλίας Μαραγκάκης και o Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης σ’ ένα αεροσκάφος Α320, με ενενήντα τέσσερις (94) επιβαίνοντες, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης προς απογείωση εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα κινητήρα του. Το πλήρωμα του αεροσκάφους διέκοψε άμεσα τη διαδικασία απογείωσης και πραγματοποιήθηκε η εκκένωσή του.

Στην άσκηση «επιχείρησαν» δεκαπέντε (15) διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου και τέσσερις (4) ιατροί με πέντε (5) ασθενοφόρα οχήματα, μία (1) κινητή ιατρική μονάδα (ΚΙΜ), μία (1) μοτοσυκλέτα της Ομάδας Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης καθώς και ένα (1) όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ).

Παράλληλα, για τη ρεαλιστική υλοποίηση των συνθηκών του σεναρίου της άσκησης, συνέδραμαν δώδεκα (12) τελειόφοιτοι σπουδαστές του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ (ειδικότητα διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου). Οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ, με επικεφαλής στο «πεδίο» του συμβάντος τη γιατρό του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) Ολυμπία Νικολαΐδου, εφάρμοσαν υποδειγματικά τις προβλεπόμενες πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη διαδικασία ταξινόμησης-εκτίμησης της αντιμετώπισης των τραυματιών (Triage), βάσει ενός συστήματος «προτεραιοτήτων» που έχει εκπονηθεί έτσι ώστε να μεγιστοποιείται ο αριθμός των επιζώντων (κατά τη διάρκεια τέτοιων συμβάντων).

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του Παραρτήματος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα (ΚΕΠΥ Β.Ε.-ΕΚΑΒ) είχαν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή των τραυματιών τόσο τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ») όσο και τους υπόλοιπους Υγειονομικούς Σχηματισμούς του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και διακομίσθηκαν 50 περιστατικά.

Τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ συνόδευαν, ως παρατηρητές της επιχειρησιακής δράσης του ΕΚΑΒ, η Δ/ντρια του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών, ιατρός Αναστασία Ζυγούρα, ο Δ/ντης Ιατρικών Υπηρεσιών, ιατρός Δημήτρης Πύρρος, η Δ/ντρια του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ιατρός Χριστίνα Καραμπελίδου καθώς και επιχειρησιακά στελέχη του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, καθώς και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ.

Η συγκεκριμένη ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακή άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας (Emergency Exercise) της Fraport Greece, είχε ως κοινό στόχο την αξιολόγηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, της εφαρμογής του συστήματος διαλογής, φροντίδας και διακομιδής τραυματιών (Triage) αλλά και της επικοινωνίας και συνεργασίας με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους διασωστικούς φορείς έκτακτης ανάγκης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα & Ελληνική Αστυνομία).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης εφαρμόστηκαν οι υγειονομικοί κανόνες πρόληψης και προστασίας του ΕΟΔΥ έναντι της μετάδοσης του κορωνοϊού Sars-Cov-2.

Δείτε αναλυτικά την άσκηση ετοιμότητας 

 

Διαβάστε επίσης 

Όμικρον: Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης και ποιες οι διαφορές από την Δέλτα

Τα 4.000 παιδιά από την Ελλάδα που υιοθετήθηκαν στην Αμερική

Πώς να κρατήσετε το μυαλό σας νέο και κοφτερό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.