Τα πάντα για την ανατομία του στήθους – Γιατί οι άνδρες έχουν θηλές;

Το στήθος και ειδικά οι μαστοί είναι αδενικά όργανα που βρίσκονται στο θωρακικό τοίχωμα και στους θωρακικούς μύες. Τα στήθη υπάρχουν και στα δύο φύλα, αλλά το γυναικείο στήθος είναι πιο ανεπτυγμένο. Τα στήθη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Όταν έρθει η εφηβεία, το γυναικείο στήθος αναπτύσσεται με επιταχυνόμενο ρυθμό λόγω των επιδράσεων των οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη λιπώδους ιστού που δίνει στο γυναικείο στήθος το ημισφαιρικό σχήμα τους, καθώς και την ανάπτυξη του αδενικού ιστού.

Το ανδρικό στήθος

Η δομή του ανδρικού στήθους είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το γυναικείο στήθος. Ωστόσο, στερείται τις εξειδικευμένες δομές που έχει το γυναικείο στήθος για να παράγει και να εκκρίνει γάλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν μια κατάσταση γνωστή ως γυναικομαστία . Εδώ οι μαστικοί αδένες μεγαλώνουν και μοιάζουν με θηλυκά στήθη.

Λειτουργία του στήθους

Η πρωταρχική λειτουργία του θηλυκού στήθους είναι να παράγει γάλα για θηλασμό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ορμόνη προλακτίνη διεγείρει την παραγωγή γάλακτος, ενώ η ορμόνη ωκυτοκίνη διεγείρει την απελευθέρωση γάλακτος από τους αδένες. Το γυναικείο στήθος έχει επίσης σεξουαλική λειτουργία, καθώς η διέγερση του στήθους ή των θηλών μπορεί να ενισχύσει την ευχαρίστηση.

Στα αρσενικά, το στήθος δεν έχει λειτουργικό ρόλο. Ωστόσο, μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση μετά από χειρισμό του στήθους και των θηλών.

Γιατί έχουν θηλές οι άνδρες

Κατά την εγκυμοσύνη, το έμβρυο έχει μία γενετική βάση, και έπειτα γίνεται ο καθορισμός του φύλου. Τα χρωμοσώματα Χ και Υ καθορίζουν το φύλο του εμβρύου στο τέλος των πρώτων οκτώ εβδομάδων της κύησης.

Στο πολύ αρχικό διάστημα της κύησης, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα φύλα, το έμβρυο αρχίζει να σχηματίζεται και τότε δημιουργούνται και οι θηλές. Περίπου στην έκτη με έβδομη εβδομάδα, αρχίσει η επιρροή των χρωμοσωμάτων Χ και Υ. Τότε στα αρσενικά έμβρυα, δημιουργούνται οι όρχεις, ενώ στα θηλυκά αναπτύσσεται μία εσοχή στο κέντρο της θηλής, που συνδέεται με έναν αδένα ο οποίο θα παράγει γάλα. Η διαδικασία εξελίσσεται και στα αρσενικά έμβρυα, αλλά χωρίς την τελική ανάπτυξη.

Οι θηλές στους άνδρες έχουν πολλά ευαίσθητα νεύρα και θεωρούνται βιολογικό χαρακτηριστικό του ανδρικού φύλου, ενώ αντιδρούν και σε σεξουαλικά ερευθίσματα.

Σε ότι αφορά την τριχοφυία, οι άνδρες είναι φυσιολογικό λόγω των ανδρογόνων να έχουν τρίχες στο στήθος.

Ανατομία του στήθους

Διαφορετικές δομές αποτελούν το στήθος, οι οποίες είναι:

Θωρακικό τοίχωμα

Το θωρακικό τοίχωμα περιλαμβάνει τα οστά, το δέρμα, το λίπος, τους μυς και διάφορους άλλους ιστούς που προστατεύουν τα όργανα μεταξύ του λαιμού και της κοιλιάς.

Τα οστά που αποτελούν το θωρακικό τοίχωμα περιλαμβάνουν τα πλευρά, το θώρακα και τη σπονδυλική στήλη.

Βοηθά επίσης στην υποστήριξη της αναπνοής και της κίνησης του άνω βραχίονα και των ώμων.

Θωρακικοί μύες

Οι θωρακικοί μύες συνθέτουν τους μύες του θώρακα. Βρίσκονται κάτω από το στήθος και παρέχουν υποστήριξη.

Λοβοί

Οι λοβοί είναι αδένες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή γάλακτος στο στήθος. Οι λοβοί βρίσκονται σε ομάδες και υπάρχουν περίπου 15-20 λοβοί ενσωματωμένοι στον λιπώδη ιστό των μαστών. Ορισμένοι καρκίνοι του μαστού ξεκινούν από τους λοβούς και είναι γνωστοί ως καρκίνοι του λοβού. Το αντρικό στήθος συνήθως στερείται λοβών, καθώς δεν παράγει γάλα.

Αγωγοί

Οι αγωγοί είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν γάλα από τους λοβούς στη θηλή. Μια συλλογή λοβών μαζί με έναν αγωγό σχηματίζουν την τελική σωληνοειδή λοβιακή μονάδα. Υπάρχουν πολλές τελικές σωληνοειδείς λοβιακές μονάδες στο στήθος. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού ξεκινούν από τους τελικούς πόρους και είναι γνωστοί ως καρκίνοι του πόρου.

Μαστικοί αδένες

Οι μαστικοί αδένες είναι βοηθητικοί αδένες που υπάρχουν στο στήθος με εξειδικευμένες λειτουργίες. Είναι ένας αποκρινικός τύπος αδένα και η κύρια λειτουργία του στις γυναίκες είναι η έκκριση γάλακτος.

Οι μαστικοί αδένες βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του θώρακα. Ωστόσο, ένα μέρος του μαστικού αδένα, γνωστό ως μασχαλιαία ουρά, εκτείνεται στην μασχάλη, η οποία είναι η περιοχή κάτω από τις μασχάλες.

Λιπώδης ιστός

Ο λιπώδης ιστός, μαζί με τον ινώδη ιστό, αποτελεί τον συνδετικό ιστό που συγκρατεί όλες τις δομές μέσα στους μαστούς στη θέση τους. Ο λιπώδης ιστός γεμίζει το χώρο μεταξύ αδενικού και ινώδους ιστού.

Ο λιπώδης ιστός καθορίζει το μέγεθος του στήθους. Κατά την εφηβεία, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων διεγείρουν τη συσσώρευση λιπώδους ιστού και αδενικού ιστού, γεγονός που αυξάνει το μέγεθος του γυναικείου στήθους.

Λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες είναι μικρά όργανα που υπάρχουν σε όλο το σώμα. Οι λεμφαδένες παράγουν ένα υγρό που ονομάζεται λέμφος το οποίο περιέχει λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν λοιμώξεις και ασθένειες. Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν φιλτραρισμένο λεμφικό υγρό από το στήθος στους λεμφαδένες.

Θηλαία άλως

Η θηλαία άλως είναι η πιο σκούρα, χρωματισμένη, στρογγυλή περιοχή γύρω από τη θηλή. Η θηλαία άλως έχει μικρά εξογκώματα στην επιφάνειά της. Πρόκειται για σμηγματογόνους αδένες που απελευθερώνουν λιπαρές εκκρίσεις που σταματούν το σκάσιμο της θηλαίας άλω και της θηλής.

Θηλή

Η θηλή είναι η υπερυψωμένη προεξοχή στη μέση της θηλαίας άλω. Η θηλή είναι η έξοδος για την απελευθέρωση γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η θηλή περιέχει επίσης λείους μύες που μπορούν να προκαλέσουν τη στύση της θηλής.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

«Πάχυνα ή είναι το πρήξιμο της περίοδου;» Ποια είναι η σωστή απάντηση;

Τα μυστικά της ερωτικής επιθυμίας: Ό,τι δεν τη σκοτώνει, την κάνει πιο δυνατή

Τα πάντα για τις προθέσεις σιλικόνης και την αυξητική στήθους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.