Ένα “smoothie” στη μάχη με τα κουνούπια και τις ασθένειες που μεταδίδουν

Ένα “smoothie” στη μάχη με τα κουνούπια. Ομάδα ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου ανέπτυξε μία ταχύτερη μέθοδο συλλογής παρασίτων ελονοσίας από μολυσμένα κουνούπια, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα νέο, πιο ισχυρό εμβόλιο κατά της νόσου.

Το παράσιτο, που προκαλεί ελονοσία, γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό στα φάρμακα. Το ίδιο ανθεκτικά είναι και τα κουνούπια, που μεταδίδουν την ασθένεια. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι για την καταπολέμηση της ελονοσίας, η οποία είναι η τρίτη πιο θανατηφόρα ασθένεια στον κόσμο σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, με ένα παιδί να πεθαίνει κάθε δύο λεπτά.

Τα υπάρχοντα εμβόλια ελονοσίας, που χρησιμοποιούν ολόκληρα παράσιτα, παρέχουν μέτρια προστασία έναντι της νόσου. Σε αυτά τα εμβόλια τα παράσιτα “εξασθενούν” – όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ορισμένα εμβόλια της γρίπης και στο εμβόλιο MMR – κι έτσι μολύνουν τους ανθρώπους και αυξάνουν την ανοσοαπόκριση, που προστατεύει από την ελονοσία, χωρίς να προκαλούν τα ίδια τη νόσο.

Επιτακτική ανάγκη εμβολίου για την ελονοσία

Ωστόσο, αυτά τα εμβόλια απαιτούν αρκετές δόσεις, με κάθε δόση να χρειάζεται δυνητικά δεκάδες χιλιάδες παράσιτα σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους, γνωστά ως σποροζωίτες.

Οι σποροζωίτες συνήθως βρίσκονται στους σιελογόνους αδένες των κουνουπιών και σε μια λοίμωξη μεταδίδονται στον άνθρωπο από το τσίμπημα του εντόμου. Στη συνέχεια ταξιδεύουν στο ανθρώπινο ήπαρ, όπου προετοιμάζονται να προκαλέσουν μόλυνση στο σώμα.

Η εξαγωγή των σποροζωϊτών, για να χρησιμοποιηθούν σε ένα εμβόλιο, απαιτεί επί του παρόντος αφαίρεση των σιελογόνων αδένων των κουνουπιών – μια διαδικασία χρονοβόρα και δαπανηρή.

Η νέα μέθοδος, που περιγράφεται στο Life Science Alliance, επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη διαδικασία, δημιουργώντας ένα “smoothie κουνουπιών” και φιλτράροντας το υγρό κατά μέγεθος, πυκνότητα και ηλεκτρικό φορτίο, αφήνοντας ένα προϊόν κατάλληλο για εμβολιασμό.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Jake Baum, από το Τμήμα Επιστημών Ζωής του Imperial, δήλωσε: “Η νέα μέθοδος παρουσιάζει έναν τρόπο φθηνής, ταχύτερης και βελτιωμένης παραγωγής εμβολίων για την ελονοσία”.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.