ΗΠΑ: Εγκρίθηκε φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ μετά από 20 χρόνια

Το «πράσινο φως» άναψε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) για το σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen Inc για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για το πρώτο σκεύασμα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση.

«Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τόνισε ο FDA στην ανακοίνωσή του. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, «είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003».

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Σύμφωνα με το Reuters, το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική, θανατηφόρα πάθηση.

Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Πως λειτουργεί

Το aducanumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλεβίως  σε ασθενείς με ήπια Αλτσχάιμερ.

Η Biogen υποστηρίζει ότι το aducanumab αναγνωρίζει και συνδέεται με τις πλάκες του αμυλοειδούς, την «υπογραφή» δηλαδή του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο. Λειτουργεί δε, σύμφωνα με την εταιρία, κατά τέτοιο τρόπο που μειώνει την πρόοδο της νόσου έτσι ώστε οι πάσχοντες να μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους λειτουργίες όπως οι οικιακές εργασίες και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ό,τι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν με τη νόσο  αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 13 εκατομμύρια έως το 2050 από περισσότερα από 6 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Πηγή: Reuters

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.