Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020

Ο κοινός στόχος της πλήρους εξάλειψης της Ηπατίτιδας C (HCV) έως το 2030, αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης στο φετινό Summit του Hepatitis B & C Public Policy Association με τίτλο: «Η εξάλειψη του ιού της Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα του 2021».

Το Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά και σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, με πάνω από 700 καταγεγραμμένες εγγραφές, πλαισίωσαν με την παρουσία τους καταξιωμένοι εισηγητές από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, αμφότεροι υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για πλήρη εξάλειψη της νόσου έως το 2030.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής για την Υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εξάλειψη της Ηπατίτιδας C, αναφερόμενος στην καίρια σημασία συνέχισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει σταματήσει, ως απόρροια και της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι ο COVID-19 πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία αντιμετώπισης και άλλων προβλημάτων δημόσιας υγείας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, παρουσίασε σειρά δράσεων του Δήμου της Αθήνας για την προάσπιση ευάλωτων πληθυσμών απέναντι στην HCV και τα λοιμώδη νοσήματα, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους επιστημονικούς φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών, δεσμευόμενος ότι εκείνες θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο στο μέλλον. Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκλεισε τον χαιρετισμό του ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την διεύρυνση συνταγογράφησης της Ναλοξόνης, ενός αντιδότου που χορηγείται σε περιστατικά υπερδοσολογίας και δύναται κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή του χρήστη ενδοφλεβίων ουσιών.

Ο κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στρατηγικής του Π.Ο.Υ για εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, δεσμεύθηκε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την HCV θα αποτελέσει μέρος του Νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης και ανέφερε oτι οι πόροι για το εν λόγω εγχείρημα έχουν ήδη εξασφαλιστεί.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, τέως Υπουργός Υγείας και εν ενεργεία Υπουργός Υγείας κατά την έναρξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης, αναφέρθηκε στην ελλιπή φροντίδα ασθενών με Ηπατίτιδες, ιδίως ομάδων υψηλής ευαλωτότητας, ένεκα και της καθολικής προσοχής στην πανδημία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Υγεία.

Ο κ. Βασίλης Οικονόμου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Ν.Δ, τόνισε ότι η συστράτευση της χώρας με τις επιταγές του Π.Ο.Υ για την πλήρη εξάλειψη της νόσου έως το 2030, αποτελεί εκτός από δέσμευση και εθνική ευθύνη, παραθέτοντας τις καλές πρακτικές από τα προγράμματα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV HIV», «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», «ACESS4ALL» και «Checkpoint».

Ο κ. Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής του Μέρα25, υπογραμμίζοντας και εκείνος με τη σειρά του ότι ο COVID-19 πρέπει να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία προβολής όλων των προβλημάτων δημόσιας υγείας, ιδίως δε της HCV, μέσα από ένα συμπαγές Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του ΟΚΑΝΑ στη μείωση της βλάβης, αναφερόμενος στην ανάγκη ενός διαρκούς πλέγματος συνεργασίας όλων των φορέων στην προσπάθεια εκρίζωσης της HCV.

Η κ. Σοφία Νικολάου, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στη σημασία που διαδραματίζει για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η εκρίζωση της HCV από τα σωφρονιστικά καταστήματα, παραθέτοντας παραδείγματα ολιστικών προγραμμάτων που συν-υλοποιούνται με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του «Ήπατος» σε σειρά καταστημάτων.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, έκανε λόγο για μια μεγάλη επένδυση του συνόλου της Ευρώπης προς τη Δημόσια Υγεία μέσω του προγράμματος EU4Health, με τη συμβολή και της τεχνολογίας στη διαχρονική παρακολούθηση των ασθενών.

O κ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, στην εισήγηση με τίτλο «Διαχείριση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα στην εποχή της COVID-19», τόνισε τη μεγάλη μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Η κα Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στην εισήγησή της με τίτλο «Εξάλειψη της ηπατίτιδας C σε χρήστες ναρκωτικών: Προγράμματα Αριστοτέλης & Αλέξανδρος», αναφέρθηκε στις βασικές προκλήσεις στην εξάλειψη της HCV σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, καθώς και στην επιδημία HIV που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε χρήστες ναρκωτικών στην Βόρεια Ελλάδα.

Η συνάντηση έκλεισε με την εισήγηση του κ. Γεώργιου Παναγιωτακόπουλο, Αντιπρόεδρου του ΕΟΔΥ, με τίτλο «Η συμβολή του ΕΟΔΥ στην εξάλειψη της ηπατίτιδας C», όπου αναφέρθηκε σε δράσεις του ΕΟΔΥ απέναντι στην HCV που περιλαμβάνουν την επιδημιολογική παρακολούθηση, την ενημέρωση όλων των φορέων και του γενικού πληθυσμού, την αποτροπή της μετάδοσης και την βελτίωση της θεραπείας, με την υποχρεωτική καταγραφή περιστατικών από όλα τα νοσοκομεία, σε παράλληλα άμεση επικοινωνία με τους ηπατολόγους.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.