Πώς η πανδημία αυξάνει τα κρούσματα… ιλαράς

228 εκατομμύρια άνθρωποι – κυρίως παιδιά – κινδυνεύουν από ιλαρά, κίτρινο πυρετό και πολιομυελίτιδα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους ζουν στην Αφρική…

Τον τελευταίο χρόνο, 60 εμβολιαστικές εκστρατείες σε 50 χώρες έχουν αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι 23 αφορούν την ιλαρά, μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες και θανατηφόρες επιδημιές. Περίπου 140 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν εν έτει 2021 να νοσήσουν βαριά ή και να πεθάνουν από ιλαρά… Επιδημίες ιλαράς έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο στο Πακιστάν, το Κονγκό και την Υεμένη.

Τέσσερις στις 10 χώρες του πλανήτη αναφέρουν περιορισμό ή και ματαίωση εμβολιαστικών προγραμμάτων για μια σειρά από νοσήματα, λόγω της έκτακτης υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, πριν ξεσπάσει η πανδημία, πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά στερούνταν βασικά εμβόλια, κινδυνεύοντας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν έως και 100%.

Σήμερα τα παιδιά που μένουν ανεμβολίαστα και εκτεθειμένα σε μεταδοτικά νοσήματα είναι πολύ περισσότερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκαινιάζει νέα στρατηγική ανοσοποίησης με στόχο να σωθούν 50 εκατομμύρια ζωές.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει ως το 2030:

  • η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και εφήβων να βρίσκεται στο 90%
  • τα εντελώς ανεμβολίαστα παιδιά να μειωθούν στο μισό
  • να επεκταθεί η χορήγηση των εμβολίων κατά του ροταϊού, του HPV και βέβαια του κορονοϊού

Και για να γίνουν όλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός ζητάδέσμευση όλων των χωρών στις στρατηγικές εμβολιασμού, επενδύσεις στην ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή εμβολίων και προσήλωση όλων στο στόχο.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.