Κύκλωμα που εμπλέκεται σε μεγάλη υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση.
Συνολικά συνελήφθησαν επτά άτομα, εκ των οποίων τα πέντε φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη 15 συγκατηγορούμενους. Ανάμεσά τους βρίσκονται ιδιοκτήτες φαρμακείων, γιατροί και φαρμακοϋπάλληλοι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2017, με δομημένη και διαρκή δράση. Είχαν συστήσει εγκληματικό δίκτυο που εντόπιζε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων –συχνά χωρίς τη γνώση τους– και προχωρούσε σε ψευδείς συνταγογραφήσεις φαρμάκων, ανάμεσά τους και ναρκωτικές ουσίες.
Πλαστές συνταγές
Τα μέλη υπέγραφαν παραστατικά εκτέλεσης συνταγών πλαστογραφώντας τις υπογραφές των ασφαλισμένων, εκτελούσαν εικονικά τις συνταγές και διακινούσαν παράνομα τα σκευάσματα μέσω συγκεκριμένων φαρμακείων. Το ύψος της ζημίας για τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται σε πάνω από 1.200.000 ευρώ, καθώς ερευνάται η ψευδής έκδοση 33.962 συνταγών.
Η πολύμηνη έρευνα έγινε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Η δράση του κυκλώματος επεκτεινόταν σε Αττική και Κορινθία, ενώ όπως διαπιστώθηκε, το δίκτυο εκμεταλλευόταν ακόμη και ανασφάλιστους πολίτες ή άτομα που είχαν επισκεφθεί τα φαρμακεία για rapid test.
Κατά τις έρευνες σε φαρμακεία, ιατρεία και κατοικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Πάνω από 17.300 συσκευασίες φαρμάκων, μεταξύ των οποίων ναρκωτικά σκευάσματα
- Όπλα, μεταξύ αυτών περίστροφο, πιστόλι με σιγαστήρα και κυνηγετική καραμπίνα
- 51 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
- Χειρόγραφες σημειώσεις με πληρωμές και συνταγές
- Δεκάδες έγγραφα που ενισχύουν το κατηγορητήριο
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατ’ επάγγελμα απάτη, πλαστογραφία, παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστεί η πλήρης έκταση του δικτύου και τυχόν επιπλέον εμπλεκόμενοι.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Γεωργιάδη με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ
Ενισχύεται με 530 γιατρούς το ΕΣΥ – Ανάσα στα νοσοκομεία και τέλος στις αναμονές του ΕΟΠΥΥ