Στα μέσα Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί Covid-19 στον ιδιωτικό τομέα – όλη η διαδικασία

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, ξεκινώντας τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις 5 Μαΐου ο ιδιωτικός τομέας θα ενταχθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε οι πολίτες να μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Η πλατφόρμα πιθανότητα θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα ορισμένων επιλογών, όπως συμβαίνει σήμερα με τα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως αναφέρει στο Healthstories ο α’ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ.Φώτης Πατσουράκος, περίπου 150 ιδιωτικοί φορείς σε Αθήνα κα Πειραιά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τα εμβόλια θα παραδίδονται σε κάθε κέντρο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

Τα ιδιωτικά κέντρα έχουν ζητήσει να διενεργούν εμβολιασμούς 8 – 10 ώρες την ημέρα, ξεκινώντας από τις 11 το πρωί, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους από τις οποίες εξαρτάται και η βιωσιμότητά τους. Σύμφωνα με τον κ.Πατσουράκο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ιδιωτικοί φορείς είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εμβολιαστικού προγράμματος και τα Σαββατοκύριακα.

3 ευρώ για κάθε εμβολιασμό

Κάθε ιδιωτικό κέντρο θα αποζημιώνεται με 3 ευρώ για κάθε εμβολιασμό που θα διενεργεί. Στην αποζημίωση των 3 ευρώ ανά εμβολιασμό περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αναλώσιμα.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, τα ιδιωτικά κέντρα θα συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ποιο εμβόλιο και ποιος στόχος

Ακόμη δεν είναι σαφές το ποια εμβόλια θα χορηγούνται μέσω των ιδιωτικών φορέων Υγείας.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται κυρίως το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για το οποίο δεν απαιτούνται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αυτού έχουν παραληφθεί αλλά θα μπουν στα εμβολιαστικά κέντρα τις προσεχείς ημέρες. Η Ελλάδα αναμένει από την Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Όπως και να’ χει, οι ιδιώτες έχουν εντάσσονται στην επιχείρηση «Ελευθερία» με έναν κύριο στόχο: να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες 6 με 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Να καλυφθεί, με άλλα λόγια, το 50% – 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου.

Οι ιδιώτες δηλώνουν έτοιμοι και θεωρούν εφικτό το στόχο από πλευράς δυνατοτήτων. Δεν είναι όμως εξίσου βέβαιη η ανταπόκριση των πολιτών…

Διαβάστε επίσης

3 ευρώ για κάθε εμβολιασμό στα ιδιωτικά κέντρα

H Johnson & Johnson επικαιροποιεί το φύλλο οδηγιών χρήσης του εμβολίου της κατά της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.