Το εμβόλιο της ελονοσίας γεννά ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου στην Αφρική

Πάνω από 650.000 παιδιά στο Μαλάουι, τη Γκάνα και την Κένυα έχουν πλέον εμβολιαστεί κατά της ελονοσίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με τον εμβολιασμό – που ξεκίνησε πιλοτικά πριν δύο μόλις χρόνια στην Αφρική – και με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας μπορούν να σωθούν σε ετήσια βάση δεκάδες χιλιάδες ζωές.

650 Δύο χρόνια μετά την ένταξη του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στο πλαίσιο ενός ιστορικού πιλοτικού προγράμματος , περίπου  εμβολιάστηκαν με αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια χρονική στιγμή όπου η πρόοδος στην καταπολέμηση της νόσου έχει σταματήσει.

Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως πάνω από 220 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας, ενώ 400.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου – στην πλειονότητα είναι τους μικρά παιδιά της Αφρικής, που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε ειδικές εντομοκτόνες κουνουπιέρες…

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο «RTS, S» δρα κατά του παράσιτου plasmodium falciparum που μεταδίδεται από τα κουνούπια, και είναι το πιο θανατηφόρο παράσιτο σε παγκόσμια κλίμακα και το πιο διαδεδομένο στην Αφρική.

Αυτό το εμβόλιο χορηγειται σε 4 δόσεις έως την ηλικία των δύο ετών και για την Αφρική αποτελεί ένα ελπιδοφόρο σκεύασμα, ειδικά όσο ενισχύονται ενδείξεις αντοχής της ελονοσίας στις διαθέσιμες θεραπείες.

Το RTS, S παρασκευάζεται από την βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK και είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής εμβόλιο με ικανοποιητική αποτελεσματικότητα κατά της ελονοσίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κλινικές δοκιμές της φάσης 3 έδειξαν ότι το εμβόλιο, όταν χορηγείται σε 4 δόσεις, αποτρέπει 4 κρούσματα ελονοσίας στα 10 και 3 κρούσματα στα 10 σοβαρής ελονοσίας απειλητικής για τη ζωή.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να εξεταστεί η χορήγηση του εμβολίου σε ευρύτερη κλίμακα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.