Ο ΠΟΥ ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox

Το πρώτο διαγνωστικό τεστ για τον ιό mpox (ευλογιά των πιθήκων), ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως μεταδίδει το BBC News, το νέο τεστ PCR επιτρέπει την ανίχνευση του DNA mpox που λαμβάνεται από επιχρίσματα δερματικών αλλοιώσεων.

Επί του παρόντος, τα δείγματα πρέπει να σταλούν σε εργαστήριο για έλεγχο και ο ασθενής και οι γιατροί πρέπει να περιμένουν μέρες για το αποτέλεσμα. Η περιορισμένη ικανότητα τεστ και οι καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση στην Αφρική – επιδεινώνοντας την εξάπλωση του mpox που παλαιότερα ήταν γνωστό ως ευλογιά των πιθήκων. Από τα πάνω από 30.000 ύποπτα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην Αφρική φέτος, μόλις το 40% είχε επιβεβαιωθεί μέσω τεστ, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πρόγραμμα εμβολιασμού 

Ο Yukiko Nakatani, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χαρακτήρισε το νέο διαγνωστικό τεστ ως «σημαντικό ορόσημο». «Η αύξηση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα εγγυημένης ποιότητας είναι κεντρικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τις χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατέψουν τους ανθρώπους τους, ειδικά σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές», πρόσθεσε. Το επίτευγμα έρχεται καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχει αναφερθεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού με mpox.

Τι είναι ο ιός  mpox

Η Mpox (Monkeypox) είναι μια ιογενής ασθένεια που προκαλεί πυρετό, διογκωμένους λεμφαδένες και εξανθήματα, που μοιάζουν με πληγές. Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια ανήκει στο γένος Orthopoxvirus, το οποίο περιλαμβάνει και τον ιό, που προκαλεί την ευλογιά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά την ασθένεια το 1958. Υπήρξαν δύο κρούσματα μεταξύ πιθήκων, που χρησιμοποιήθηκαν για έρευνα. Γι αυτό και η πάθηση ονομάζεται ευλογιά των πιθήκων.Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε άνθρωπο συνέβη το 1970, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Mpox – Συμπτώματα 

Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υψηλό Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς Πόνους
  • Οσφυαλγία
  • Πρησμένους αδένες
  • Ρίγη
  • Εξάντληση
  • Πόνο στις αρθρώσεις

Συνήθως, μετά από τα πρώτα συμπτώματα, εμφανίζονται και τα εξανθήματα (έως και 5 ημέρες μετά). Τα εξάνθηματα  συνήθως  παρουσιάζονται στο πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στα χέρια, τα πόδια, το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό.

Τα εξανθήματα μερικές φορές συγχέονται με την ανεμοβλογιά. Ξεκινούν ως επίπεδα, κόκκινα εξογκώματα, τα οποία μπορεί να είναι επώδυνα. Αυτά τα εξογκώματα μετατρέπονται σε φουσκάλες, που γεμίζουν πύον. Αργότερα, οι φουσκάλες ξεφλουδίζουν και πέφτουν. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από δύο έως και τέσσερις εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης 

Άδωνις για ALS: Οι κλινικές δοκιμές, ο διάλογος με τη φροντιστή, οι ελπιδοφόρες εξελίξεις

Ο Άδωνις, το κλάμα των γιατρών και τα αγχωτικά ραβασάκια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.