Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για τα ανθεκτικά μικρόβια

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την μικροβιακή αντοχή και την έλλειψη αποτελεσματικών αντιβιοτικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κλινική ανάπτυξη 43 νέα αντιβιοτικά φάρμακα, ομως κανένα από αυτά δεν μπορεί να καταπολεμήσει επαρκώς τα πιο επικίνδυνα βακτήρια τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικά στα φάρμακα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η βακτηριακή πνευμονία και οι λοιμώξεις που προσβάλλουν την κυκλοφορία του αίματος αποτελούν σήμερα τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας στις ηλικίες 0-5 ετών. Την ίδια ώρα, ένα στα τρία περιστατικά βρεφικής σηψαιμίας οφείλεται σε ανθεκτικά μικρόβια που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ελάχιστη πρόοδος στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τα ανθεκτικά μικρόβια.

Είναι ενδεικτικό, ότι πάνω από 80% των νέων αντιβιοτικών που εγκρίνονται είναι παραλλαγές παλαιότερων φαρμάκων τα οποία δεν είναι πλέον αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μικροβιακών λοιμώξεων.

Ο ΠΟΥ στηρίζει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής η οποία σχετίζεται άμεσα με την υπέρμετρη χρήση αντιβιοτικών.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.