Κλιματική αλλαγή: Ο καλύτερος και ο χειρότερος μήνας για διακοπές στη Μεσόγειο

Οι διακοπές στη Μεσόγειο αλλάζουν και οι επιλογές των τουριστών σε ότι αφορά τη χρονική περίοδο, επαναπροσδιορίζονται λόγω των νέων δεδομένων από την κλιματική αλλαγή.

Ο καλοκαιρινός τουρισμός και οι διακοπές στη Μεσόγειο δεν είναι πλέον μία εύκολη υπόθεση για πολλούς διεθνείς ταξιδιώτες, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Ιούλιος είναι πιθανό να εξελιχθεί στον χειρότερο μήνα του χρόνου για να επισκεφτεί κανείς την Μεσόγειο και ο Απρίλιος να είναι η καλύτερη εποχή.

Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι οι Μεσογειακές χώρες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την τουριστική τους στρατηγική, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Όπως τονίζεται, ο Απρίλιος θα γίνει η πιο δημοφιλής εποχή για ταξίδια, με τον αριθμό των ταξιδιών να αυξάνεται κατά 8,89%, ενώ τον Ιούλιο τα ταξίδια θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, κατά 5,72%.

Έτσι, ενώ μέχρι τώρα ο ήλιος και η θάλασσα ήταν το σήμα κατατεθέν των καλοκαιρινών διακοπών στην Ευρώπη, η άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα παραδοσιακά θέρετρα του νότου της Ευρώπης, από τα επόμενα κιόλας χρόνια.

Αξιοσημείωτο ότι τα νησιά του Ιονίου έχουν τη χειρότερη πρόβλεψη για τις πιθανές απώλειες, με εκτίμηση ότι ο αριθμός των τουριστών το καλοκαίρι μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά 10% εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 ή 4 °C πάνω από τον εποχιακό κανόνα.

Αντίθετα, κερδισμένες θα βγουν οι σκανδιναβικές χώρες, προς τις οποίες η ζήτηση για ταξίδια θα αυξηθεί κατά 5%.

Γενικά, οι μεγάλοι χαμένοι της κλιματικής κρίσης εκτιμάται ότι θα είναι οι παραδοσιακοί θερινοί προορισμοί της Μεσογείου στην Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος και η Ελλάδα.

Αντίθετα, τα υψηλότερα κέρδη –πάνω από 5% σε αφίξεις– κατανέμονται σε Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού, αυτό το σενάριο έχει ήδη γίνει πραγματικότητα, καθώς ο αριθμός των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, την Ισπανία ή την Πορτογαλία κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, έχει μειωθεί κατά 10% λόγω των ασυνήθιστων θερμοκρασιών.

Διαβάστε επίσης

Εντοπίστηκε ζωντανό σκουλήκι στον εγκέφαλο 64χρονης – Ήταν 8 εκατοστά (φωτό)

Ανακαλύφθηκε θεραπεία για την λιποπρωτεΐνη α, την “άπιαστη” και πιο επικίνδυνη χοληστερόλη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.