Εντοπίστηκε ζωντανό σκουλήκι στον εγκέφαλο 64χρονης – Ήταν 8 εκατοστά (φωτό)

Οι γιατροί σε νοσοκομείο της Νέας Νότιας Ουαλίας όταν εντόπισαν ένα ζωντανό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών στον εγκέφαλο μιας 64χρονης γυναίκας.

Το απίστευτο περιστατικό διαχειρίστηκε ο γιατρός μολυσματικών νοσημάτων του νοσοκομείου της Καμπέρα, Δρ Sanjaya Senanayake ο οποίος, όταν εντόπισε το εύρημα, ζήτησε τις συμβουλές νευροχειρουργών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

“Θεέ μου, δεν θα πιστέψεις αυτό που μόλις βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της κυρίας – και είναι ζωντανό”, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Η 64χρονη εισήχθη για πρώτη φορά σε νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021, καθώς είχε για τρεις εβδομάδες πόνο στην κοιλιά, διάρροια, συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Μετά την ανακουφιστική αγωγή που της χορηγήθηκε, τα συμπτώματα συνεχίστηκαν μέχρι το 2022, μαζί με απώλεια μνήμης και κατάθλιψη. Εισήχθη στο νοσοκομείο της Καμπέρα και μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου έδειξε αρρυθμίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

Όταν εντοπίστηκε το σκουλήκι, οι γιατροί του νοσοκομείου κινητοποιήθηκαν και άρχισαν να αναζητούν όλους τους διαφορετικούς τύπους σκουληκιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρολογική εισβολή και ασθένειες. Η αναζήτηση ήταν άκαρπη, και ζήτησαν βοήθεια σε ειδικούς.

“Στείλαμε το σκουλήκι, που ήταν ακόμα ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο του CSIRO (ο εθνικός επιστημονικός οργανισμός της Αυστραλίας). “Ένας πολύ έμπειρος επιστήμονας στα παράσιτα, απλώς το κοίταξε και είπε: Θεέ μου, αυτό είναι Ophidascaris robertsi”, ανέφερε Δρ Sanjaya Senanayake.

Εντοπίστηκε ζωντανό σκουλήκι στον εγκέφαλο 64χρονης - Ήταν 8 εκατοστά
Α) Εικόνα μαγνητικού συντονισμού του εγκεφάλου της ασθενούς που δείχνει μια ενισχυτική βλάβη του δεξιού μετωπιαίου λοβού, 13 × 10 mm. Β) Ζωντανή μορφή προνύμφης τρίτου σταδίου Ophidascaris robertsi (μήκος 80 mm, διάμετρος 1 mm) που αφαιρέθηκε από τον δεξιό μετωπιαίο λοβό του ασθενούς. Γ) Ζωντανή μορφή προνύμφης τρίτου σταδίου O. robertsi (μήκος 80 mm, διάμετρος 1 mm) σε στερεομικροσκόπιο (αρχική μεγέθυνση ×10).
Εικόνα PubMed

Πρόκειται για ένα στρογγυλό σκουλήκι που βρίσκεται συνήθως σε πύθωνες. Η συγκεκριμένη περίπτωση στην Αυστραλία είναι η πρώτη καταγεγραμμένη παγκοσμίως.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από το άγγιγμα ενός γηγενούς χόρτου ή με την κατανάλωση χόρτων.

Ο θεράπων ιατρός της ασθενούς τόνισε ότι το κρούσμα που καταγράφηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ανέδειξε τον κίνδυνο ασθενειών και λοιμώξεων που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, ειδικά καθώς άνθρωποι και ζώα αρχίζουν να ζουν πιο στενά μεταξύ τους και οι βιότοποι επικαλύπτονται περισσότερο.

Διαβάστε επίσης

Ανακαλύφθηκε θεραπεία για την λιποπρωτεΐνη α, την “άπιαστη” και πιο επικίνδυνη χοληστερόλη

Δωρεάν διάγνωση 500 γενετικών παθήσεων με μια σταγόνα αίμα σε 1000 βρέφη στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.