Οι έντονες αναταράξεις θα είναι πλέον πιο συχνές – Συμβουλές για να τις αποφύγετε, όσο είναι δυνατόν

Όλοι έχουμε βιώσει αναταράξεις κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης, και ίσως κάποιοι να έχουν μία έντονη εμπειρία.

Οι πιλότοι αναφέρουν περίπου 5.500 περιστατικά έντονων αναταράξεων ετησίως, που είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών αεροπορικών πτήσεων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα μπορεί να αυξηθεί.

Η Captain Laura Einsetler, πιλότος εμπορικών αεροπορικών εταιρειών εξηγεί ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη αναταράξεων και αρκετές υποκατηγορίες. Πρώτα είναι οι μηχανικές αναταράξεις, «όπου η ροή του ανέμου διακόπτεται από βουνά ή μεγάλα κτίρια. Ένα άλλο είδος σχετίζεται με «την πίεση του αέρα που προκαλεί κατακόρυφη διάτμηση». Διάτμηση ανέμου είναι όταν ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση ή ταχύτητα σε μικρή απόσταση, είτε οριζόντια είτε κάθετα.

Ένα τρίτο είδος αναταράξεων είναι η ατμόσφαιρα, σκεφτείτε σύννεφα ή καταιγίδα. Και αυτές οι αναταράξεις, είναι που προκαλούν τον μεγαλύτερο φόβο».

Ο Paul Williams, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε πρόσφατα στο CNN ότι οι αναταράξεις θα «αυξηθούν σημαντικά» σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2050 έως το 2080, με τις έντονες αναταράξεις να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Σε μια μελέτη που συνέταξε ο Williams και δημοσιεύτηκε το 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο λόγος για αυτές τις αλλαγές είναι η κλιματική αλλαγή.

“Έχουμε συσσωρεύσει ένα μεγάλο σύνολο επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι αναταράξεις αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο Williams.

«Μια αόρατη μορφή που ονομάζεται στροβιλισμός αέρα δημιουργείται από τη διάτμηση του ανέμου, η οποία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι τώρα 15% ισχυρότερη από ό,τι στη δεκαετία του 1970. Αναμένουμε περαιτέρω ενίσχυση της διάτμησης ανέμου τις επόμενες δεκαετίες, ίσως διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί το μέγεθος των έντονων αναταράξεων».

Η πιλότος Einsetler συμφωνεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας έχει μεγάλη επίδραση στους ουρανούς. «Καθώς η θερμοκρασία της γης αυξάνεται, αυτό δίνει τη θέση της σε διαφορές πίεσης στην ατμόσφαιρα που προκαλούν ισχυρότερους ανέμους, μεγαλύτερα και ταχύτερα κινούμενα καιρικά συστήματα και πιο έντονες καταιγίδες», λέει. «Όσο μεγαλύτερες είναι οι διαφορές πίεσης στις περιοχές, τόσο μεγαλύτερες είναι οι διατμητικές επιπτώσεις στον αέρα».

Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις υπερατλαντικές πτήσεις και ειδικά στο υψηλότερο υψόμετρο πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα αναπτυχθεί τεχνολογία για την καλύτερη ανίχνευση αναταράξεων στον καθαρό αέρα και οι πτήσεις θα προσαρμοστούν για να αποφευχθούν περιοχές όπου οι αναταράξεις είναι πιο συχνές.

Η Einsetler είπε επίσης ότι, γενικά, οι πιλότοι δεσμεύονται να αποφεύγουν τις αναταράξεις. «Οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε περιοχές με αναταράξεις, ακολουθώντας εναλλακτικές διαδρομές ή διαφορετικά υψόμετρα για να τους προσφέρουμε τις πιο ομαλές διαδρομές που μπορούμε», είπε.
Για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή, ωστόσο, συνιστά να έχετε τη ζώνη ασφαλείας σας πάντα δεμένη.

Εάν ανησυχείτε πραγματικά για τις αναταράξεις, η Einsetler προτείνει επίσης να έχετε στρατηγική όταν κάνετε κράτηση.

«Η καλύτερη ώρα για να πετάξεις είναι νωρίς το πρωί», είπε. “Προσπαθήστε να πετάξετε με το μεγαλύτερο δυνατό αεροσκάφος σε μεγάλο αεροδρόμιο, εάν το επιτρέπει η διαδρομή σας — και επιλέξτε τις πιο ασφαλείς και εδραιωμένες αεροπορικές εταιρείες.”.

Πηγή: bestlifeonline.com

Διαβάστε επίσης

Το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μη φαρμακευτική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.