Ένα “τσακ” πριν από την πολύ υψηλή δραστηριότητα η γρίπη – Τι γίνεται στην Ευρώπη, τι λέει ο ΠΟΥ

Οριακά πριν από την πολύ υψηλή δραστηριότητα βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας και όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι επίκειται έξαρση μετά τα μέσα του Ιανουαρίου. Οι επιστήμονες καλούν την κοινότητα να είναι σε εγρήγορση και Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνουν λόγο για μεγάλη διασπορά της γρίπης στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνουν τη χώρα μας μεταξύ των 16 χωρών, όπου παρατηρείται υψηλή δραστηριότητα γριπώδους συνδρομής. Να θυμίσουμε ότι η γριπώδης συνδρομή σχετίζεται με αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, όπως, για παράδειγμα, βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στα κόκαλα κ. ά.

Αναμένεται πολύ υψηλή δραστηριότητα

Στη νέα έκθεση του ECDC επισημαίνεται ότι έχουν ανιχνευθεί στην Ευρώπη ιοί γρίπης τύπου Α (Η3), Α (Η1)pdm09 και Β και ότι οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και σε απλές κλίνες αφορούν κυρίως σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Α του ιού της γρίπης.

Την περασμένη εβδομάδα μία γυναίκα 61 ετών μπήκε σε ΜΕΘ με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α.

- Advertisement -

Στο ίδιο διάστημα το Βέλγιο, η Γαλλία, το Ισραήλ, το Κόσοβο και η Σλοβενία ανέφεραν μέτρια διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης. Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Ρωσία ανέφεραν πολύ υψηλή διασπορά και άλλες 11 χώρες υψηλή διασπορά.

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε θετικότητα έως 48%. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή του, από τις 3 Οκτωβρίου 2022 έως την 1η Ιανουαρίου 2023, έχουν καταγραφεί στη χώρα 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 2 άνδρες και 4 γυναίκες, ηλικίας από 41 έως 84 ετών.

Έκτακτη σύσκεψη ενόψει έξαρσης

Η πορεία της γρίπης, της COVID-19 και των άλλων εποχικών ιώσεων απασχόλησε την έκτακτη ευρεία σύσκεψη της επιστημονικής επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ και του ΕΟΔΥ.

Τα αυξημένα κρούσματα γρίπης στα παιδιά αναμένεται να επεκταθούν και στους ενήλικες και είναι πολύ πιθανό αυτό να επιφέρει πίεση στα νοσοκομεία.

Στις ΜΕΘ Παίδων – που, έτσι κι αλλιώς, αριθμούν λίγα κρεβάτια – υπάρχει πληρότητα και κάποιες φορές μικροί ασθενείς μεταφέρονται πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους με το ΕΚΑΒ, για να νοσηλευθούν σε κάποια Μονάδα.

Διαβάστε επίσης

Εμβόλια: Θα έπαιρνες μέρος σε μια κλινική δοκιμή;

Βιταμίνη Ε: Η ουσία που «παγώνει» το χρόνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.