Οι παρατεταμένοι καύσωνες, απειλούν τη ζωή 90.000 Ευρωπαίων κάθε χρόνο

Περίπου 90.000 Ευρωπαίοι πολίτες κινδυνεύουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι το 2100, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, καθώς οι καύσωνες εγείρουν τη σοβαρότερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Ο Οργανισμός τονίζει σχετική έκθεσή του ότι «εάν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμογής, βάσει του σεναρίου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3° Κελσίου ως το 2100, 90.000 Ευρωπαίοι μπορεί να πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των κυμάτων ζέστης».

Αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5° Κελσίου, τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού, ο αριθμός αυτούς θα μειωθεί «στους 30.000 θανάτους τον χρόνο», προσθέτει.

Μεταξύ άλλων, ο ΕΟΠ επισημαίνει ότι ο συνδυασμός των ολοένα πιο συχνών καυσώνων, της γήρανσης του πληθυσμού και της υψηλής αστικοποίησης κάνει πιο ευάλωτους τους Ευρωπαίους στις υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά στα κράτη του νότου.

Επιτακτικής ανάγκης τα μέτρα πρόληψης 

Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε ότι τουλάχιστον 15.000 θάνατοι στην Ευρώπη συνδέονταν άμεσα με τα κύματα ζέστης το καλοκαίρι του 2022, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πέρα από τους αλλεπάλληλους καύσωνες, η κλιματική αλλαγή κάνει την Ευρώπη ολοένα πιο επιρρεπή στην εκδήλωση και στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Μέτρα πρόληψης και επιτήρησης μπορούν πάντως να αποτρέψουν τις θανάσιμες συνέπειες για τους ανθρώπους.

«Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ευρύ φάσμα λύσεων, όπως η κατάρτιση αποτελεσματικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση των κυμάτων ζέστης, η οικολογική μεταμόρφωση των πόλεων (urban greening), η βελτίωση της κλιματικής αποδοτικότητας κτιρίων και η προσαρμογή των ωραρίων και συνθηκών εργασίας», σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε επίσης 

Η Αθήνα επικεφαλής των «Πόλεων-Πρωταθλητριών» στις δράσεις ενάντια στην ακραία ζέστη

7ο Cancer Conference: Ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο, τους επιβιώσαντες και τους φροντιστές τους

Γυμναστήριο μόνο για άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, εντελώς δωρεάν – Ο γυμναστής με την απίστευτη ενέργεια

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.