Χωρίς PLF από σήμερα 15 Μαρτίου οι αφίξεις όλων των επιβατών εξωτερικού – Τα μέτρα που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ

Η κατάργηση του εντύπου εντοπισμού επιβατών (PLF) για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, είναι γεγονός από σήμερα, σύμφωνα και με την νέα notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της αεροπορικής οδηγίας όλοι οι επιβάτες που έρχονται στην χώρα μας από οποιοδήποτε προορισμό του εξωτερικού δεν χρειάζεται να συμπληρώνουν πριν την άφιξη τους στην Ελλάδα την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Το έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) καθιερώθηκε εν μέσω της πανδημίας ως υποχρεωτική προϋπόθεση για ταξίδια και είσοδο στην Ελλάδα.

Κατάργηση του PLF

Την κατάργηση του PLF είχε εισηγηθεί η Ειτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Το γεγονός αυτό απλοποιεί τις διαδικασίες εισόδου για τους ταξιδιώτες, μετατοπίζοντας την έμφαση σε τον έλεγχο των βεβαιώσεων εμβολιασμού.

Ποια μέτρα ισχύουν μετά την κατάργηση του PLF

Κάτοχοι ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ (EUDCC)

Δεν υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί (όπως ο προηγούμενος έλεγχος COVID-19 πριν από την απαίτηση ταξιδιού για τους εμβολιασμένους) για κατόχους Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUDCC) που προέρχονται από:

– χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν
– τις ακόλουθες 35 χώρες και εδάφη εκτός ΕΕ που έχουν ενταχθεί στο σύστημα EUDCC: Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελβετία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Τουρκία, Τυνησία, Μπενίν, Ιορδανία, Νησιά Φερόε και Κινεζική Ταϊπέι.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες για ένα από τα ακόλουθα:

1) πιστοποιητικό εμβολιασμού που ισχύει για εννέα μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό για τον Covid-19 και χωρίς όριο εγκυρότητας για ταξιδιώτες που έχουν λάβει την αναμνηστική δόση

2) πιστοποιητικό ανάκτησης που ισχύει για 180 ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσής του

3) μια αρνητική δοκιμή PCR που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από το ταξίδι ή μια αρνητική ταχεία δοκιμή αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε εντός 24 ωρών πριν από το ταξίδι.

Ο κανόνας ισχύει και για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.

Κάτοχοι που δεν είναι EUDCC: Υποχρεωτική δοκιμή πριν από την είσοδο στη χώρα

Όλοι οι άλλοι εισερχόμενοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα που δεν έχουν EUDCC (συμπεριλαμβανομένων παιδιών άνω των 5 ετών) και ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους για την COVID πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR (που διενεργήθηκε εντός 72 ωρών πριν από το ταξίδι) ή αποτέλεσμα ταχείας εξέτασης αντιγόνου (διενεργήθηκε εντός 24 ωρών πριν από το ταξίδι) κατά την άφιξη.

Ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία

Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά και την Αυστραλία εξαιρούνται από πρόσθετους περιορισμούς κατά την άφιξή τους, εφόσον έχουν ένα από τα ακόλουθα:

1) πιστοποιητικό εμβολιασμού που ισχύει για εννέα μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό για τον Covid-19 και χωρίς όριο εγκυρότητας για ταξιδιώτες που έχουν λάβει την αναμνηστική δόση

2) πιστοποιητικό ανάκτησης που ισχύει για 180 ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσής του

3) μια αρνητική δοκιμή PCR που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από το ταξίδι ή μια αρνητική ταχεία δοκιμή αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε εντός 24 ωρών πριν από το ταξίδι.

Τυχαία εξέταση για COVID

Κάθε ταξιδιώτης που φθάνει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν είναι κάτοχος Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, μπορεί να υποβληθεί σε τυχαίο γρήγορο τεστ COVID-19 στο αεροδρόμιο.

Εάν ένας επιβάτης επιλεγεί για ταχεία εξέταση και είναι θετικός στον κορωνοϊό, τότε πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για πέντε συνολικά ημέρες στο σπίτι ή σε προσωρινή εγκατάσταση, όπως υποδεικνύουν οι ελληνικές αρχές. Η περίοδος απομόνωσης ξεκινά την επόμενη μέρα, αφού διαγνωστεί θετικός στον Covid-19.

Η υποχρεωτική καραντίνα μπορεί να λήξει μετά από πέντε ημέρες εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους έχουν υποχωρήσει (χωρίς πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών). Η αυτοαπομόνωση παρατείνεται σε περίπτωση που ο πυρετός επιμένει και μέχρι να υποχωρήσει. Αυτοί οι επιβάτες πρέπει να φορούν μόνο μάσκα αναπνευστήρα υψηλού φιλτραρίσματος (FFP2 ή N95) ή διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες μετά το τέλος της περιόδου αυτοαπομόνωσης.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας 

Στους χώρους άφιξης και αναχώρησης εντός των αεροδρομίων, καθώς και σε όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα προσώπου .

Αναλυτικές πληροφορίες στο travel.gov.gr για τους κανόνες εισόδου στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Εξάνθημα στο στήθος: Πότε πρέπει να ανησυχήσω

Πώς να καθαρίζετε τους πάγκους της κουζίνας από οποιοδήποτε υλικό – Τα καλύτερα κόλπα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.