Εξάνθημα στο στήθος: Πότε πρέπει να ανησυχήσω

Το εξάνθημα στο στήθος είναι συνήθως μια προσωρινή κατάσταση. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα εξάνθημα στο στήθος μπορεί να προκληθεί από μια πιο σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λοιμώξεις και σπάνιες μορφές καρκίνου του μαστού.

Συχνά δερματικά εξανθήματα

Τα κοινά δερματικά εξανθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν δερματίτιδα, έκζεμα, μολύνσεις, θερμικό εξάνθημα, τσιμπήματα εντόμων, αλλεργικές αντιδράσεις, ψωρίαση ή σμηγματόρροια.

Τα εξανθήματα που αναφέρονται παραπάνω δεν σχετίζονται ειδικά με τους μαστούς και μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαστών.

Ιογενείς καταστάσεις όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά ή ο έρπητας ζωστήρας θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα στην περιοχή του μαστού. Όπως και με τις παθήσεις που αναφέρονται παραπάνω, δεν οφείλονται σε συγκεκριμένη διαταραχή των μαστών. Μπορεί, ωστόσο, να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και θα πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό.

Δερματίτιδα ή έκζεμα της θηλής μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες γυναίκες που θηλάζουν, καθώς οι θηλές ερεθίζονται από το στόμα του μωρού, τα στενά ρούχα ή την παγιδευμένη υγρασία. Έκζεμα της θηλής  μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι ένας επιθετικός καρκίνος του μαστού που αναπτύσσεται όταν τα καρκινικά κύτταρα εισχωρούν στα λεμφαγγεία που παροχετεύουν το δέρμα του μαστού. Όταν τα αγγεία μπλοκάρουν από καρκινικά κύτταρα, αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν πυκνωμένο δέρμα, εξάνθημα ή ερεθισμός που μοιάζει με μόλυνση, κόκκινο, πρησμένο και ζεστό στήθος.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι ένα επώδυνο πρήξιμο του μαστού που εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που θηλάζουν, συνήθως εντός τριών μηνών από τον τοκετό. Μια λοίμωξη εμφανίζεται όταν το γάλα συσσωρεύεται μέσα στο στήθος λόγω βουλωμένου αγωγού ή κάποιου άλλου παράγοντα που επιβραδύνει ή εμποδίζει τη ροή του γάλακτος. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν τα σπασίματα στο δέρμα της θηλής επιτρέπουν την είσοδο βακτηρίων. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται γρήγορα και περιλαμβάνουν πρήξιμο του μαστού, αυξημένη ροή αίματος, πόνο, κόκκινο δέρμα, πυρετό ή πονοκέφαλο.

Απόστημα μαστού

Το απόστημα μαστού είναι μια συσσώρευση πύου κάτω από το δέρμα του μαστού που προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση. Ένα απόστημα μαστού συνδέεται συχνά με μαστίτιδα χωρίς θεραπεία και συνήθως επηρεάζει γυναίκες που θηλάζουν. Η πιο κοινή αιτία μαστίτιδας ή αποστήματος μαστού σε γυναίκες που δεν θηλάζουν είναι η εκτασία του πόρου, μια κατάσταση όπου οι πόροι πίσω από τη θηλή είναι διευρυμένοι και μπορεί να φιλοξενούν εκκρίσεις που περιέχουν βακτήρια.

Τον γιατρό πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως και αν το εξάνθημα εκδηλώθηκε έπειτα από τσίμπημα εντόμου ή δάγκωμα ζώου, αναφέρει το healthline.com

Στο νοσοκομείο πρέπει να πάτε αμέσως αν το εξάνθημα συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

– Αίσθημα σφιξίματος ή κνησμού στο λαιμό

– Δυσκολίες στην αναπνοή

– Διόγκωση του προσώπου ή των άκρων

– Πυρετό από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω

– Πνευματική σύγχυση, ζάλη, πόνο στο κεφάλι ή στον αυχένα

– Επαναλαμβανόμενους εμέτους ή διάρροια

– Δυσκαμψία στον αυχένα

Διαβάστε επίσης 

12 συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε ορμονική ανισορροπία

Νegging: Η ύπουλη συναισθηματική χειραγώγηση σε μία σχέση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.